Udland

Trump vil lægge told på kinesiske golfvogne og atomreaktorer: Nu svarer Kina igen

Frygten for en reel handelskrig mellem USA og Kina fortsætter.

USA og Kina fortsætter med at lægge told på hinandens varer.

Tirsdag offentliggjorde USA en liste på 1333 kinesiske produkter, der efter planen skal pålægges 25 procent told. Onsdag kom der så et modsvar fra Kina, som vil lægge øjeblikkelig told på 106 produktgrupper fra USA. 

Den amerikanske liste dækker blandt andet vacciner, fladskærmsfjernsyn, batterier, golfvogne, elektriske biler, flymotorer, atomreaktorer, våben og produkter til landbrugssektoren. Herunder gælder det også en lang række kinesiskproducerede produkter, som for eksempel forhandles i store amerikanske supermarkeder som Target og Walmart, skriver The New York Times. 

Omvendt vil Kina lægge told på varer som biler, sojabønner og kemikalier. Især eksporten af sojabønner til Kina regnes for at være vigtig for den amerikanske landbrugssektor, skriver Reuters. 

Frem og tilbage

Ifølge Financial Times havde de 1333 varer på den amerikanske liste en importværdi på omtrent 50 milliarder dollars sidste år, hvilket får avisen til at beskrive trækket som det mest aggressive, siden de diplomatiske relationer til Kina blev normaliseret af præsident Richard Nixon i 1970'erne. 

Den amerikanske liste, som kan ses i sin helhed her, er endnu ikke officielt godkendt og skal gennem en høringsperiode, der forventes at løbe til udgangen af maj. Under høringsperioden kan amerikanske virksomheder og interesseorganisationer gøre indsigelser mod listen.

Mandag kom der også en række sanktioner fra Kina på 128 amerikanske produkter som reaktion på USA's bebudede told på stål og aluminium fra Kina. Dermed får den nye liste fra præsident Donald Trump også Financial Times til at konstatere en reel frygt for en handelskrig mellem de to lande.

Kina vil svare igen

Begrundelsen fra Donald Trump går blandt andet på, at USA har et handelsunderskud i forhold til Kina. I grove træk går et handelsunderskud ud på, at et land importerer varer for en større værdi, end det eksporterer til et givent land. Derudover beskylder han landet for at stjæle amerikansk teknologi. 

- Vi er et meget, meget magtfuldt land. Men vi bliver nødt til at gøre noget ved vores samhandel med visse lande. Og naturligvis er Kina lederen i forhold til handelsunderskuddet, sagde Trump tirsdag.

Reaktionerne fra Beijing kom prompte. 

Herfra lød det, at det kinesiske styre var stærkt oprevet over listen, og at man ville gøre brug af Verdenshandelsorganisationens (WTO) værktøjer til at løse konflikten.

Derudover ville man "træffe tilsvarende foranstaltninger af samme omfang og styrke mod amerikanske produkter i overensstemmelse med kinesisk lovgivning".

Frygten for en eskalerende handelskrig har sendt aktierne verden over ned. Onsdag formiddag falder det toneangivende danske aktieindeks OMX C20 Cap med 1,1 procent.

Før meldingen om Kinas modsvar var indekset faldet 0,5 procent.