Udland

Mueller ser ikke Trump som mistænkt i Ruslands-undersøgelse

Steinmetz: Bare fordi Trump ikke er mistænkt for at have været direkte indblandet i Rusland-sagen, betyder det ikke, at han ikke bliver efterforsket.

Særlig anklager Robert Mueller skulle efter sigende i sidste måned have sagt, at han på daværende tidspunkt ikke betragtede Donald Trump som mistænkt i de igangværende Ruslands-undersøgelser. Det skriver The Washington Post.

Robert Mueller er sat i spidsen for undersøgelserne af russernes formodede forsøg på at påvirke det amerikanske valg i 2016.

Vil stadig undersøge præsidentens rolle

Han sagde i sin samtale med Donald Trump i begyndelsen af marts, at han vil fortsætte med at undersøge præsidentens rolle.

Under den private samtale sagde Mueller også, at han gerne ville afhøre præsidenten i forbindelse med undersøgelsen. Det oplyser tre anonyme kilder til The Washington Post.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra nogen af Donald Trumps advokater, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge The Washington Post har Robert Mueller fortalt Trumps advokater, at han snart vil fremlægge en rapport om præsidentens handlinger og potentiel hindring af rettens arbejde.

- Mueller gentog behovet for at afhøre Trump. Både for at vide, om han bevidst forsøgte at afspore Ruslands-undersøgelsen og for at færdiggøre den del af granskningen, skriver The Washington Post.

Trump bekymrer sig ikke

Avisen skriver videre, at Donald Trump ser samtalen med Mueller som et tegn på, at han ikke bør bekymre sig for undersøgelsen.

Trumps rådgivere har dog advaret præsidenten om, at Mueller forsøgte at lægge en fælde, således at Trump indvilgede i at lade sig afhøre i sagen.

Også TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz mener, at det er for tidligt for Trump til at glæde sig.

- Robert Mueller er en meget dygtig jurist, som går meget metodisk til værks, og som tager tingene i den rækkefølge, som de skal tages. Derfor kan man ikke drage nogen som helst konklusioner, siger han og følger op: 

- Men man kan sige, at det bekræfter det billede, som har tegnet sig igennem snart et år, hvor den særlige undersøger har været i gang. Der har ikke på noget tidspunkt i løbet af undersøgelsen været nogen som helst indicier på, at Trump personligt skulle have orkestreret noget som helst i samarbejde med russerne. Men det betyder ikke, at folkene omkring ham, da han var præsidentkandidat i 2016, ikke har haft fingrene lidt for langt nede i kagedåsen.

Dermed ikke sagt, at Donald Trump ikke har gjort noget, som han ikke burde have gjort, understreger Steinmetz.

Fyring af FBI-direktør kan være et problem

Det Trump efter sigende stadig undersøges for, er, om han har forsøgt at forhindre en undersøgelse af Rusland-sagen.

- Det, der måske kan være det potentielt kriminelle for USA's præsident, er, at han måske har blandet sig i en igangværende efterforskning, siger Jesper Steinmetz med henvisning til, at Trump sidste år sagde til den daværende FBI-direktør James Comey, om han ikke godt kunne lade være med at undersøge den fyrede nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynns gøren og laden.

- Det kan have været en indblanding i en igangværende efterforskning. Og så kan man sige, at det jo er en skærpende omstændighed, at da Comey så ikke ville lade være med at efterforske Flynn, så gik der ikke lang tid, før Trump fyrede Comey. Så det kan i virkeligheden være der, skoen trykker for præsidenten.

Nægter samarbejde med russerne

Mueller undersøger, hvorvidt Donald Trumps stab samarbejdede med russiske aktører under valgkampen.

Derudover undersøger han, om Donald Trump bevidst har forsøgt at forhindre efterforskningen.

Præsidenten har flere gange nægtet ethvert samarbejde med Rusland og har kaldt undersøgelsen en "heksejagt".