Ekspert: USA og Kinas toldkrig kan være enormt ødelæggende
I første omgang er sanktioner begge veje ikke katastrofale for verdenshandelen. Men det skal helst ikke eskalere, lyder det fra eksperter.
Først den ene vej og så den anden vej.
USA og Kina skiftes i disse dage til at lægge told på modpartens varer.
Senest onsdag, hvor Kina har annonceret en straftold på 106 grupper af amerikanske varer. Det skete som reaktion på USA's trusler tirsdag om at indføre yderligere told på 1333 kinesiske varer.
Frygt for eskalering
Begge landes udspil anslås at have en samlet værdi på omtrent 50 milliarder dollars om året.
- Tabene i USA bliver inden for landbrugssektoren, flyindustrien og nogle af de andre varegrupper, der bliver ramt. Selv om 50 milliarder dollars kan lyde af meget, så er det stadig kun en meget lille del af USA's bruttonationalprodukt, siger Allan Von Mehren, som er chefanalytiker i Danske Bank.
Men selvom det ikke for alvor gør ondt i denne omgang, så er den store trussel, at handelskrigen mellem de to lande eskalerer yderligere, siger Von Mehren.
Det er chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Carnegie enig i. Han mener, at et stort problem for USA's præsident, Donald Trump, kan være, at Kina er velforberedt.
- De har forberedt sig minutiøst på, hvordan de rammer amerikanerne bedst. Derfor vil de ramme meget hurtigt og præcist, når de skal komme med et svar, siger han.
Går efter Trumps vælgere
Tirsdagens liste fra amerikanerne dækker over kinesiske vacciner, fladskærmsfjernsyn, batterier, golfvogne, elektriske biler, flymotorer, atomreaktorer, våben og produkter til landbrugssektoren.
Den anden vej vil Kina lægge told på varer som biler, sojabønner og kemikalier. Og især eksporten af sojabønner til Kina regnes for at være vigtig for den amerikanske landbrugssektor.
Henrik Drusebjerg mener, at kineserne forsøger at ramme præsident Donald Trump på hans vælgerbase.
- Indtil videre har det vist sig at give Trump øget popularitet i de første målinger, men det er ikke sikkert, det får lov til at vare ved, hvis det her udvikler sig, siger han.
Udsigterne til en løsning kan dog være lange. Mandag kom der også en række sanktioner fra Kina på 128 amerikanske produkter som reaktion på USA's bebudede told på stål og aluminium fra Kina.
Fortsættelse vil være selvdestruktivt
Ifølge Henrik Drusebjerg er faren, at tonen mellem parterne langt fra er forsonende. Derfor håber han, at der bag kulissen foregår nogle forhandlinger i en mere forsonende tone.
Begrundelsen fra Donald Trump går blandt andet på, at USA har et handelsunderskud i forhold til Kina. I grove træk går et handelsunderskud ud på, at et land importerer varer for en større værdi, end det eksporterer til et givent land. Derudover beskylder han landet for at stjæle amerikansk teknologi.
Derfor tror Henrik Drusebjerg på en aftale mellem de to lande, hvor amerikanerne får nogle indrømmelser på nogle vilkår, hvor kineserne måske har haft det lidt for nemt indtil nu:
- At fortsætte det her vil være ekstremt selvdestruktivt. Både for USA og for Kina. Det rammer også os andre, men det er enormt ødelæggende især for de to lande. Så alle er interesserede i at finde en fælles aftale - og helst hurtigst muligt.
Trump afviser handelskrig
Onsdag afviser Donald Trump, at de to lande har gang i en handelskrig.
Det skete på Twitter:
- Vi er ikke i en handelskrig med Kina. Den krig blev tabt for længe siden af de tåbelige eller inkompetente folk, der har repræsenteret USA tidligere, skriver han, og fortsætter:
- Nu har vi et handelsbalanceunderskud på 500 milliarder dollar om året med tyveri af intellektuelle rettigheder for yderligere 300 milliarder dollar. Vi kan ikke lade dette fortsætte!
Samtidig med Donald Trumps tweet har den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross, dog mildere toner med i et interview med tv-kanalen CNBC.
Her kalder han Kinas svar for "proportionelt" med USA's. Derudover siger han, at han ikke vil blive overrasket, hvis resultatet af de varslede straftolde bliver nye forhandlinger mellem de to lande.
Han fortæller dog også, at han forventer, at resten af verden støtter et kraftigere svar på Kinas forhold til resten af verden, når det kommer til handel.
Kina har tidligere opfordret verdenssamfundet til at stå sammen med dem om at stoppe USA's unilaterale indførsel af straftold uden om det etablerede system.