Macron gik til valg på reformer - nu har han fået togkaos i stedet

De franske statsjernbaner har i dag indledt en tre måneder lang strejke i protest mod, at præsident Macron vil ændre deres arbejdsvilkår.

Han gik til valg på det. Frankrigs reformvenlige præsident Emmanuel Macron. Et opgør med det franske arbejdsmarked, der ofte bliver beskrevet som ineffektivt og rigidt.

Det er katastrofalt. Der må gøres noget. Vi er ofrene, men vi ikke har gjort noget. Vi skal jo på arbejde som alle andre.

Aziza Fleris, indbygger Paris

Et godt eksempel på det er de franske statsjernbaner SNCF. Her har de ansatte lukrative arbejdsvilkår såsom tidlig pension og årlige lønstigninger. Desuden er det praktisk talt umuligt at fyre de ansatte.

Samtidig er SNCF en dundrende underskudsforretning med en gæld på 54 milliarder euro. Det vil Macron nu gøre noget ved.

Men de ansatte ved franske jernbaner har ikke tænkt sig at give afkald på deres privilegier uden kamp. Derfor er der varslet strejke i tre måneder.

Ifølge chefen for SNCF, Guillaume Pepy, vil man sprede strejken ud, så togene holder stille to dage om ugen frem til den 28. juni. 

- Tre dage efter at den normale service er blevet genoptaget, vil en ny strejkeperiode gå i gang, advarer han Frankrigs 4,5 millioner pendlere.

Aflysninger rammer hårdt

Næsten hver anden medarbejder ved de franske statsjernbaner er ikke på arbejde tirsdag.

Det betyder, at mange af de tog, der normalt bringer pendlere fra forstæderne til Paris i morgenmyldretiden, er aflyst.

Også højhastighedstoget TGV er ramt. Kun hver ottende afgang kører som normalt. Det kan mærkes, siger den 56-årige Aziza Fleris på banegården i Paris.

- Det er katastrofalt. Der må gøres noget. Vi er ofrene, men vi har ikke gjort noget. Vi skal jo på arbejde som alle andre.

Ifølge de franske fagforeninger handler det ikke kun om tog og jernbaner.

- Vi forsvarer den franske offentlige service, ikke kun jernbanearbejderne, siger Emmanuel Grondein, chef for Sud Rail, der er en af de fire fagforeninger bag strejken.