Udland

- Det har aldrig set mere sort ud for oprørerne, siger ekspert efter Ghouta-aftale

Selvom Rusland har ladet bomberne regne ned over de syriske oprørere, er landet også oprørernes sikkerhedsgaranti, mener ekspert.

Oprørsgrupperne i Syrien har aldrig været mere presset, og samtidig kan det syriske regime nyde de sidste dage af påsken med en god mavefornemmelse. 

Sådan lyder vurderingen fra Mellemøsten-ekspert Helle Malmvig fra Københavns Universitet, efter en endelig aftale er indgået om at lade syriske oprørere fra gruppen Jaish al-Islam og civile forlade den sidste lomme i det østlige Ghouta i udkanten af hovedstaden Damaskus. 

Området har siden februar været udsat for heftige bombardementer, og af FN er det blevet kaldt for "helvede på jord". 

- Med den indgåede aftale har det aldrig set mere sort ud for de syriske oprørere. Ingen tror på, at oprørerne længere kan vinde noget - de kan højst trække deres nederlag ud, siger Helle Malmvig.

Weekendavisens korrespondent Allan Sørensen supplerer: 

- Assad kan nu erklære hovedstaden for en tryg og rolig by - noget, den ikke har været siden oprørets begyndelse i 2011. Og det er en meget vigtig sejr for det syriske regime, siger han. 

Omkring 400.000 mennesker blev for en måned siden anslået til at være fanget i det belejrede område, som i fem år har været under oprørernes kontrol.

Oprørerne flyttes til det nordvestlige Syrien. Video: Nina Brorson

Oprørere puljes sammen - og det er fint for Assad

Militsfolkene skal nu forlade hovedbyen Douma i Ghouta og begive sig til områder i det nordlige Syrien, der kontrolleres af oprørere.

Tidligere har man set forskellige grupper slå pjalterne sammen i et gengældelsesangreb mod regimet, men det har Assad ikke grund til at frygte, vurderer Helle Malmvig. 

- Det giver ikke militær mening for oprørsgrupperne at slå sig sammen, for i modsætning til regimet har de ikke luftvåben, og det er den store forskel.

Alternativet til en evakuering af oprørerne kunne eksempelvis have været at tage dem som krigsfanger. Et træk, der dog ville være for besværligt. 

- Det ville være mere humant at sende dem i fængsel, men der er simpelthen for mange byer og for mange oprørere til, at det giver mening. I stedet sender man dem til Idlib, som bestemt ikke er noget rart område. Her bombes fortsat, og det er her, Assad næste gang vil sætte en offensiv ind, siger hun.

Fredsmægleren Rusland

Siden Rusland engagerede sig i borgerkrigen tilbage i 2015, har de sendt bomber i tusindvis ned over oprørsgrupper i hele Syrien.

Russernes betydelige rolle er også blevet understreget ved den netop indgåede aftale. Her har de - på trods af deres luftangreb mod oprørerne - forhandlet den endelige aftale mellem regimet og Jaish al-Islam på plads. 

Ifølge Helle Malmvig er Rusland oprørernes sikkerhedsgaranti. 

- Regimet vil helt sikkert ikke forhandle direkte med oprørsgruppen, som de anser for at være terrorister. Samtidig har man tidligere set oprørere forsvinde under de her evakueringer, hvor der har været mistanke om, at de er blevet skudt, så snart de er kommet ud fra byerne. Med Rusland indeover kan de bedre få deres liv beskyttet, siger hun.

. Video: Mette Stender Pedersen

Borgerkrigen i Syrien har nu varet i mere end syv år.