Udland

Aftale på plads om Ghouta - stor sejr for det syriske regime

Alt tyder på, at oprørere er gået med til at lade sig evakuere fra deres sidste bastion ved den syriske hovedstad.

En endelig aftale er indgået om at lade syriske oprørere og civile forlade den sidste lomme i det østlige Ghouta i udkanten af hovedstaden Damaskus.

Det bekræfter både Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder og syrisk stats-tv ifølge AFP og Reuters. 

Aftalen baner vejen for, at det syriske regime kan genindtage den tidligere oprørsenklave.

Assad er tæt på stor sejr over oprørere

Aftalen er forhandlet på plads mellem Rusland, der er den syriske regerings allierede, og militsen Jaish al-Islam.

Militsfolkene skal forlade hovedbyen Douma og begive sig til områder i det nordlige Syrien, der kontrolleres af oprørere.

Med tilbageerobringen af Douma vil præsident Bashar Al-Assads regime have nået et vigtigt mål i den syv år lange borgerkrig.

- Den syriske præsident og hans regime har fået has på endnu en oprørslomme. Der er stadig nogen tilbage, men han tager dem en efter en, siger Allan Sørensen, der er mellemøstkorrespondent for Weekendavisen, til TV 2.

Og det er ikke bare hvilken som helst lomme af oprørere. Denne havde et godt tag i en forstad til Damaskus, og derfor betyder dét, at oprørerne nu evakueres og fragtes bort, at Assad får ro på hovestaden.

. Video: Mette Stender Pedersen

- Assad kan nu erklære hovedstaden for en tryg og rolig by; noget den ikke har været, siden oprørets begyndelse i 2011. Og det er en meget vigtig sejr for det syriske regime, siger mellemøstkorrespondent Allan Sørensen.

400.000 fanget i bombardementer

Den 19. februar 2018 indledte Bashar al-Assads hær en offensiv mod Ghouta, og hans folk fik støtte af russiske krigsfly.

Civilbefolkningen befandt sig midt i kampene, og mange hundrede civile mistede livet under offensiven. Billeder inde fra det besatte område viste, at der var helt små børn blandt ofrene.

Omkring 400.000 mennesker mentes for en måned siden at være fanget i det belejrede område, som i fem år har været under oprøreres kontrol.

"Helvede på jord"

I starten af marts fik FN og dets partnerorganisationer den syriske regerings tilladelse til at levere nødhjælp til 70.000 mennesker i den belejrede enklave.

Før da havde FN kun haft mulighed for at levere nødhjælp til Østghouta en enkelt gang i 2018, nemlig den 14. februar, da en lastbilkonvoj kørte ind i området med fornødenheder til 7200 mennesker i byen Nashabiyah.

Situationen fik i februar FN's generalsekretær Antonio Guterres til at kalde Ghouta for "Helvede på jord".

Oprørerne har ikke selv været ude at bekræfte, at de har indgået en aftale.

Men avisen Al-Watan, der står det syriske regime nær, citerer diplomatiske kilder. De siger, at oprørerne er gået med til at aflevere deres svære våben og forlade Douma for at tage nordpå.