Udland

Skaber disse fem sangerinder tillid mellem Syd- og Nordkorea? Propaganda, mener tidligere officer

Koncerten er et led i en kampagne for kulturel diplomati, men kan ifølge en tidligere koreansk officer hurtigt blive vendt til propaganda.

De fem medlemmer af pigebandet Red Velvet vil på lørdag være en del af en historisk begivenhed. 

Her vil de sammen med 10 andre optrædende blive de første sydkoreanske artister, der optræder i Nordkorea i mere end et årti. Det skriver The New York Times.

Pigebandet optræder med det såkaldte K-Pop, som er musikgenre, der er opstået i Sydkorea. I musikken inddrager de elementer fra blandt andet dansemusik, hiphop og elektropop.

Sidst, K-Pop-artister optrådte i Nordkorea, var helt tilbage til umiddelbart efter årtusindeskiftet, hvor musikken ikke skabte begejstring blandt det nordkoreanske publikum.

En del af propaganda

Men det er en "charmeoffensiv", at Nordkorea nu tager imod det sydkoreanske K-Pop pigeband med åbne arme. Det mener Jieun Baek, forfatter til bogen North Korea’s Hidden Revolution (Nordkoreas skjulte revoluton, red.). 

Koncerterne er officielt planlagt som led i en kampagne for kulturel diplomati, men en pensioneret officer for psykologisk krigsførelse i det sydkoreanske militær, Shim Jin-sup, siger, at Sydkorea formentlig bliver brugt af Nordkorea som et led i landets propaganda.

- Propagandaen vil lyde, at artisterne fra Sydkorea er taget til Nordkorea for at fejre de atomvåben, de har udviklet, siger han til New York Times.

Kopiband i korte kjoler

Selvom det sydkoreanske K-Pop blev taget dårligt imod, da artister sidst gæstede Nordkorea, er en række nordkoreanske artister begyndt at efterligne musikgenren.

Bandet Moranbong Band er ved flere lejligheder blevet kaldt Kim Jong-uns favorit pigegruppe.

Ifølge The New York Times har en række sydkoreanske kunstnere ikke fået lov at deltage, fordi risikoen ved deres deltagelse er for stor.

Sydkorea havde blandt andet håbet, at den globale stjerne Psy, som særligt er kendt for ørehængeren Gangnam Style, havde fået lov at deltage, men han blev ikke godkendt.

Koncert kan bygge tillid

Invitationen til de sydkoreanske artister kommer, efter Nordkorea i februar sendte cheerleaders og andre optrædende til Vinter OL i Pyeongchang i Sydkorea.

Kulturelle udvekslinger - som ved Vinter OL i syd og den kommende K-Pop-koncert i nord - kan ifølge Yang Moo-jin, professor i nordkoreanske studier, være med til at bygge tillid mellem de to dele af Korea. Det skriver The New York Times.

Kim Jong-un inviterede tidligere på måneden den amerikanske præsident, Donald Trump, til et personligt møde, mens der tidligere på ugen blev fastsat en dato for, hvornår Kim Jong-un og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, skal mødes.

Mødet med de to statsledere er sat til at finde sted den 27. april og vil blive endnu en tilføjelse til listen over tegn på, at det nordkoreanske regime strategisk er ved at åbne sig op for omverdenen.