Udland

Prins tog til fest uden tilladelse - det koster ham 350.000 kroner

Det vækker vrede hos belgiske politikere, at Prinsen har deltaget i kinesisk jubilæumsfest uden tilladelse.

Den belgiske prins Laurent er kommet i modvind efter sin deltagelse i en jubilæumsfest for den kinesiske hær.

For det uautoriserede fremmøde på den kinesiske ambassade i Bruxelles faldt ikke i god jord hos den belgiske regering, der ikke havde givet sin tilladelse.

Og det kommer nu til at koste den ulydige prins, der er lillebror til Belgiens kong Philippe, dyrt. Det skriver BBC.

Tweetede forbudt fest

Det er Belgiens premierminister, Charles Michels, der tog initiativ til at straffe Prinsen økonomisk. 

For han har tidligere advaret Prinsen om, at han skal søge tilladelse fra udenrigsministeriet, før han i embedes medfør deltager i aktiviteter. Og det bakker politikeren Peter Buysrogge fra centrum-højrepartiet Nieuw-Vlaamse Alliantie ham op i.

- Hvis et medlem af kongefamilien har kontakt med repræsentanter for en fremmed magt, kan han ikke gøre det uden regeringens tilladelse. Så simpelt er det, sagde han sidste år ifølge Guardian.

Alligevel tog prins Laurent i sin officielle uniform til arrangementet – og tweetede i samme omgang et billede af sig selv.

Kan ikke forsørge sig selv

Det har været op til parlamentmedlemmerne at stemme om, hvor stor en del af den årlige apanage, der ligger på lidt over to millioner danske kroner, Prinsen skal betale som straf.

Derfor skrev han selv et følelsesladet brev til parlamentet inden afstemningen.

Her argumenterede han for, at han som royal ikke er i stand til selv at arbejde for at forsørge sig selv og derfor har behov for hele sin apanage.

Afstemningen blev samtidig refereret til som ”mit livs retssag”, og Prinsen mener, at det vil fremprovokere fordomme, hvis premierministeren vender sig mod ham.

Det blødte dog ikke parlamentet op, og han endte med at få frataget 15 procent af sin apanage i år - svarende til næsten 350.000 danske kroner.

”Den forbandede prins”

Det er ikke første gang, at prins Laurent er midtpunktet i problemer, og derfor er han også bedre kendt som ”den forbandede prins”.

Blandt andet har han fået adskillige fartbøder, og det uofficielle besøg hos kineserne har ikke været det eneste af sin slags.

Prinsen er tidligere blevet kritiseret for sine kontroversielle besøg hos udenlanske politikere, der ikke altid lever op til demokratiske standarder. På besøgslisten var blandt andre Muammar Gaddafi, der er tidligere diktator i det nordafrikanske land Libyen.

Selv har prinsen afvist, at han har gjort noget forkert.

- Der er adskillige politikere og medlemmer af min egen familie, der burde lade mig være i fred, sagde prins Laurent tilbage i 2016 til tv-stationen RTL Belgique.