Udland

Mangel på eksorcister får Vatikanet til at afholde kursus

Mangel på eksorcist-uddannede præster har fået flere selvlærte til at kaste sig ud i udfrielse af dæmoner.

Efterspørgslen af udfrielse af en dæmonisk besættelse er steget markant over hele verden – og i en sådan grad, at der ifølge den Vatikan-støttede Internationale Sammenslutning for Eksorcister er tale om en kirkelig nødsituation.

Derfor afholder Vatikanet i slutningen af april et træningskursus for præster i eksorcisme – altså udfrielse af dæmoner. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Præst: Kirken ved ikke, hvad de skal gøre

Sidste år rapporterede den kristne tænketank, at eksorcisme var en blomstrende industri i Storbritannien, især i indvandrermiljøer og blandt medlemmer af Pinsebevægelsen.

En selvlært eksorcist laver helt bestemt mange fejl

Benigno Palilla

Desuden udtalte den irske præst Pat Collins, der er en ledende eksorcist, i januar, at han var forbløffet over, at kirkelige ledere ikke handlede hurtigere på, at flere hævder at være blevet besat af djævelen.

- Det er kun i de senere år, at efterspørgslen er steget voldsomt. Jeg har fundet ud af, at mennesker – retmæssigt eller fejlagtigt – tror, at de er ramt af en ond ånd. Jeg tror, at de i mange tilfælde tager fejl, men når de vender sig mod kirken, ved kirken ikke, hvad de skal gøre med dem, sagde han til den irske avis Irish Catholic.

Paven: Skal henvises til uddannede eksorcister

Fra en eksorcist på Sicilien, Benigno Palilla, lyder det, at han har oplevet en tredobling i antallet af djævelbesættelser på øen.

Ifølge ham er uddannelse i udfrielse meget vigtigt:

- En selvlært eksorcist laver helt bestemt mange fejl. Ydermere vil jeg sige: Man skal være lærling i en periode, som mange professionelle også har været, siger Benigno Palilla til Radio Vatikan ifølge The Guardian.

Paven har også reageret og har udtalt, at hvis en præst bliver opmærksom på en ”ægte åndelig forstyrrelse,” må han ikke tøve med at henvise personer til dem, der ”i bispedømmet er ansvarlige for denne sarte og nødvendige opgave," nemlig eksorcister.  

Eksorcist-mangel skaber selvlærte

Ifølge The Economist har manglen på præster uddannet i eksorcisme resulteret i flere private udbydere af udfrielse af dæmoner i hele Europa. De tilbyder deres service for op mod 3700 kroner pr. gang.

Ifølge Alessandra Nucci, der er italiensk forfatter og journalist på mediet The Catholic World Report, har kirken negligeret eksorcisme i lang tid, på trods af at der er stor efterspørgsel i offentligheden.

Men det ændrer sig altså nu med det nye kursus i eksorcisme, som Vatikanet afholder i Pontifical Athenaeum Regina Apostolorum - uddannelsesinstituttet for den katolske kirke i Rom - den 16. til 21. april.

Kurset fokuserer på eksorcisme og befrielsesbønnen, der ofte bliver brugt i forbindelse med udfrielse af en besættelse.

Kritikere fremhæver ifølge The Guardian, at man skal være varsom med at tro på oplysninger om en stor stigning i antallet af djævelbesatte, da homoseksuelle og personer med psykiske sygdomme ofte er mål for udfrielse af dæmoner, i troen på at deres seksualitet eller psykiske problemer skyldes en besættelse af djævelen.