Udland

Flere dræbt i Gaza - FN frygter forværring af situationen

Dødbringende magt skal være sidste udvej, siger FN-chef. Fredag blev 17 mennesker, herunder flere børn, dræbt ifølge de palæstinensiske myndigheder.

Der er risiko for, at situationen i Gaza forværres i de kommende dage.

Det siger FN-chef for politiske anliggender Tayé-Brook Zerihoun under et møde i Sikkerhedsrådet natten til lørdag dansk tid.

- Israel er nødt til at opretholde sine forpligtelser i henhold til internationale menneskerettigheder og humanitær lov. Dødbringende magt må kun anvendes som sidste udvej.

- Ethvert dødsfald vil blive grundigt undersøgt af myndighederne, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tayé-Brook Zerihoun opfordrer samtidig til, at civile - især børn - ikke målrettes.

Det israelske militær oplever voldsomme optøjer i Gaza i øjeblikket.

Betragtes som massakre

Fredag blev 17 mennesker - heriblandt børn - dræbt i sammenstød med israelske soldater ved grænsen til Gazastriben, siger de palæstinensiske myndigheder.

- Palæstina betragter Israels handlinger som en massakre mod vores folk, sagde FN-ambassadør Riyad Mansour forud for mødet i FN's Sikkerhedsråd.

I samme ombæring opfordrede han Sikkerhedsrådet til at handle og beskytte den civile befolkning i Gaza, skriver nyhedsbureauet dpa.

Efter mødet natten til lørdag dansk tid opfordrede FN's generalsekretær, António Guterres, til en uafhængig undersøgelse af fredagens døde og tilskadekomne. Det oplyser generalsekretærens talsmand.

- Han (Guterres, red.) appellerer også til at afstå fra enhver handling, der kan føre til yderligere tab og især handlinger, som kan skade civile, udtaler Farhan Haq ifølge Reuters.

Flere end 1400 tilskadekomne

Titusindvis af palæstinensere demonstrerer ved grænsen mellem Gaza og Israel. Både kvinder, mænd og børn deltager.

Fr

30.000 palæstinensere demonstrerer ved grænsen mellem Gaza og Israel, og der er indtil nu registreret over 1400 tilskadekomne.

. Det oplyser sundhedsministeriet i Gaza ifølge nyhedsbureauet AFP.

Med demonstrationerne kræver palæstinenserne, at folk, som blev fordrevet fra deres hjem ved Israels oprettelse i 1948, skal kunne vende tilbage.

De israelske myndigheder har været forberedt på protesten, som er planlagt til at vare indtil 14. maj. Den dato forventer USA at åbne en ny ambassade i Jerusalem. Dagen markerer også 70-året for oprettelsen af staten Israel.

'Et bevidst forsøg på at provokere'

Den militante gruppe Hamas, som har kontrolleret Gazastriben siden 2007, anerkender ikke Israels ret til at eksistere. Ifølge BBC sagde Hamas' leder, Ismail Haniyeh, fredag til demonstranterne, at de ikke vil medgive "en eneste tomme palæstinensisk land". 

- Der er intet alternativ til Palæstina og ingen anden løsning end at vende tilbage, sagde han ifølge BBC. 

Det israelske udenrigsminsterium har udtalt, at protesterne er et "bevidst forsøgt på at provokere en konfrontation med Israel", og at ansvaret for et hvert sammenstød ligger hos Hamas og andre deltagende palæstinensiske parter. Det skriver BBC.

Det israelske militær har ifølge BBC fordoblet antallet af tropper ved grænsen i forbindelse med protesten.