Udland

Trump vil hente tropper hjem fra Syrien 'meget snart'

Den amerikanske præsident kalder det amerikanske engagement i Mellemøsten spild af penge. Udmeldingen er overraskende, mener USA-analytiker.

USA's præsident, Donald Trump, vil trække amerikanske tropper ud af Syrien "meget snart".

Det meddeler han torsdag på et besøg hos fabriksarbejdere i delstaten Ohio.

Her kalder han det amerikanske engagement i Mellemøsten spild af penge.

- Vi trækker os ud af Syrien, altså, meget snart. Lad de andre mennesker tage sig af det nu, siger præsidenten til stor jubel blandt tilhængerne.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Skulle snakke om handel

Udmeldingen fra den amerikanske præsident er mildest talt overraskende, påpeger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster over for TV 2. Han kalder det "et typisk Trump-moment."

- Det siger alt, at han kommer med så stor en udenrigspolitisk udmelding, mens han står og snakker om handel i Ohio. Det var vist ikke planlagt, siger han.

Ifølge USA-analytikeren havde Trump ellers alle tænkelige muligheder for at høste popularitet, hvis han havde holdt sig indenfor det forelagte emne og forholdene for de arbejdende amerikanere. Blandt andet har USA netop landet en handelsaftale med Sydkorea, som tegner til at styrke landets handel betydeligt.

- Hvis han bare havde holdt sig til at tale om det. Men det gjorde han så ikke, siger Mirco Reimer- Elster.

Et gran salt

Han bider mærke i, at ingen af de store amerikanske medier har taget udmeldingen op.

Muligvis fordi de efterhånden er vant til, at Trump siger ét og gør noget andet.

Derfor mener Mirco Reimer-Elster også, at udmeldingen skal tages med et gran salt. 

- Lad os vente og se, om det overhovedet sker, siger han og henviser til, at Donald Trump har en ret udførlig forhistorie for at komme med spontane kommentarer, som ikke føres ud i livet.

- Vi tager det hele tilbage

Trump nævner i sin tale intet om, hvem "de andre mennesker" er, men Rusland og Iran har også et stort antal tropper i landet, hvor de støtter Bashar al-Assads regeringsstyrker.

Donald Trump siger, at det er lykkedes at drive den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) ud af landet.

- Vi har snart overtaget 100 procent af kalifatet, som de kalder det - nogle gange kalder man det "land". Vi tager det hele tilbage hurtigt, hurtigt, siger præsidenten.

USA har flere end 2000 tropper udstationeret i det østlige Syrien. Her samarbejder de med lokale militser i kampen mod Islamisk Stat.

I skarp kontrast til USA's officielle strategi

Trumps udmelding torsdag står i skarp kontrast til USA's officielle strategi, der blev annonceret i januar under den nu fyrede udenrigsminister, Rex Tillerson.

Tillerson argumenterede for, at USA skulle beholde sine tropper i Syrien for at forhindre IS og al-Qaeda i at vende tilbage.

Efter Rex Tillerson blev fyret som udenrigsminister, vil præsidenten altså tilsyneladende trække sine tropper hjem hurtigst muligt.

Strider imod Trumps egen logik

Udmeldingen er også en kontrast til, hvad Trump selv tidligere har udtalt. Blandt andet under præsidentvalgkampen hvor han hånede præsident Obama og den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton for i utide at løfte sløret for landets militære strategi. 

- Selv sagde han, at han ville holde sådanne ting hemmelige, så han kunne overraske fjenden. Men hvis man tager Trumps egen logik fra valgkampen, så vil udmeldingen om, at han snart vil trække amerikanske tropper ud af Syrien, blot få fjenden til at trække sig tilbage og vente til banen er klar, siger Mirco Reimer-Elster.

Til gengæld er udmeldingen i tråd med den nye sikkerhedsrådgiver John Boltons politik. Han har tidligere argumenteret for, at USA bør trække sig ud af Syrien.

Også indenrigspolitisk giver udmeldingen mening for mange amerikanere, forklarer Mirco Reimer-Elster.

- Trump har høstet den vælgeropbakning, han kan få på krigen i Syrien. Hans vælgerbase er af den holdning, at USA bør komme ud af Syrien.

Vakuum efter USA 

Men set fra et udenrigspolitisk perspektiv kan den strategi vise sig både at være kortsigtet og ufornuftigt. 

- Hvis USA trækker sig, opstår der et vakuum, hvor russerne, Assad og Iran kan sætte sig på det militære spil i Syrien. Set fra et mellemøstligt perspektiv kan det ikke gavne amerikanske interesser meget, siger Mirco Reimer-Elster, som derfor vil se handling, før han tror på udmeldingen.

- Vi har brugt syv billioner dollar i Mellemøsten. Og ved I, hvad vi har fået ud af det? Intet, siger Donald Trump ifølge AFP.

Det er ikke første gang, at Trump hævder, at USA har brugt syv billioner i Mellemøsten. Tallet er væsentligt lavere ifølge et faktatjek, der anslår, at beløbet ligger et sted mellem 1,8 og 3,6 billioner.

Ifølge det amerikanske udenrigsministerium er der ingen officielle planer om at trække amerikanske tropper ud af Syrien, skriver nyhedsbureauet Reuters.