Udland

To danske diplomater udvist af Rusland

Rusland har udvist to danske diplomater, der arbejder i Rusland, fortæller udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en pressemeddelelse.

Over de seneste dage har den diplomatiske krise mellem Rusland og en række vestlige lande i kølvandet på forgiftningen af en russisk eks-spion tiltaget med udvisninger af diplomater fra begge sider.

Den nyeste udvikling rammer nu to danske diplomater, der bor og arbejder i Rusland, som bliver udvist af landet. Det sker fire dage efter, at Danmark udviste to russiske diplomater.

- Det er helt som forventet, at Rusland nu reagerer, som de gør. Det er samme reaktionsmønster som vi så, da Storbritannien udviste russiske diplomater for nogle uger siden. Så det kommer ikke bag på mig. Men det retfærdiggør ikke udvisningen af de to danske diplomater, lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en pressemeddelelse.

Dansk ambassadør indkaldt til møde

En lang række europæiske ambassadører blev fredag indkaldt til møde i det russiske udenrigsministerium i Moskva. 

Blandt dem var Danmarks ambassadør i Rusland, Thomas Winkler. Det bekræftede han over for Ritzau, men havde i øvrigt ikke mere at tilføje.

Det vides ikke hvilke danske diplomater, der bliver ramt af udvisningen.

Uvenlige handlinger

Mødet kom i kølvandet på, at både USA og flere europæiske lande har udvist russiske diplomater.

Og formålet med indkaldelserne er blandt andet at informere om et russisk modtræk. Det fortæller det russiske udenrigsministerium til nyhedsbureauet Tass.

- Udenrigsministeriet har indkaldt ambassadørerne fra en række lande, som har foretaget uvenlige handlinger mod Rusland i solidaritet med Storbritannien over den såkaldte Skripal-sag, siger ministeriet.

- Ambassadørerne vil få udleveret protestskrivelser og blive informeret om Ruslands gengældelse.

Udvist efter giftangreb

Det er et giftangreb på en tidligere russisk dobbeltspion i den engelske by Salisbury, der har ført til udvisningen af de mere end 150 russiske diplomater.

Briterne mener, at Rusland står bag angrebet, og den påstand bakker EU og USA op om.

- Vi har været optaget af to ting: At vise fuldstændig solidaritet med Storbritannien og at sige helt klart fra overfor den russiske ageren, som er helt uacceptabel. Vi taler om, at et kemisk kampstof har været anvendt for første gang i Europa siden anden verdenskrig. Det kan vi ikke bare se stiltiende til, lyder det fredag fra Anders Samuelsen.

Det nægter Rusland dog. I stedet har udenrigsminister Sergej Lavrov sagt, at landet vil gengælde udvisningerne én til én.

En meget alvorlig sag

Fra dansk side har man valgt at støtte Storbritannien ved at udvise to russiske diplomater.

Det fortalte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde i mandags og gav dem samtidig en uge til at forlade Danmark.

- Det er en meget alvorlig sag. Det er første gang siden Anden Verdenskrig, at der er sket et angreb med giftgas i Europa. Det er selvsagt fuldstændig uacceptabelt, at et kemisk våben er anvendt i et mordforsøg i en britisk by, sagde han.

Rusland sender hollændere hjem

Efter sit møde i udenrigsministeriet kunne Hollands ambassadør, Renée Jones-Bos, fortælle, at to hollandske diplomater er blevet udvist som svar på udvisningen af to russiske diplomater. 

Både Sverige, Norge og Finland har også fået en diplomat udvist af Rusland, fortæller Reuters.

Fire tyske diplomater er blevet udvist, ligesom også fire polakker og tre tjekker har fået besked på at pakke kufferten.