Udland

Rusland spiller rollen som det forurettede offer, siger Samuel Rachlin

Forholdet mellem Vesten og Rusland har nået et nyt lavpunkt efter giftangreb og udvisninger af diplomater fra begge sider, mener ekspert.

Rusland besluttede sent torsdag aften at udvise en række vestlige diplomater - heriblandt 60 fra USA.

Det skete som modsvar på, at en række europæiske lande og USA har valgt at udvise over 150 russiske diplomater efter giftangrebet mod eksspionen Sergej Skripal.

Og Ruslands reaktion er helt forudsigelig, mener journalist og tidligere korrespondent i Rusland Samuel Rachlin.

- Konsekvensen er, at det er kørt ned til det laveste punkt, vi har set i nyere tid, siden den kolde krig. Forholdet befinder sig under frysepunktet, siger han til TV 2.

Eks-spion i kritisk tilstand

Det var en hændelse den 4. marts, der udløste de mange udvisninger.

Her blev den 66-årige tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter Julia fundet på en bænk i kritisk tilstand.

Ifølge britisk politi var de blevet forgiftet med en russisk nervegift, der er meget dødelig - selv i små mængder.

Nægter sig skyldig

Den russiske nervegift fik Storbritanniens premierminister, Theresa May, til at konkludere, at ”Rusland har anvendt magt på britisk territorium”, hvis ikke russerne kunne afvise påstanden. EU-landede bakkede Storbritannien op.

Det russiske udenrigsministerium besvarede beskyldningen ved at kalde anklagerne for et ”cirkus” og nægte sig skyldig.

- Man spiller rollen som det forurettede offer, der ikke har nogen som helst andel i det, der er sket og det, man bliver beskyldt for, siger Samuel Rachlin.

Ifølge ham er Rusland bragt i en situation, hvor det føler sig både isoleret og krænket.

- Så det mønster, vi har set de forløbne år med destabilisering og undergravning af de vestlige demokratier, tror jeg vil fortsætte og måske også optrappe, siger han.

Diplomatisk selvmål

I Danmark har hændelsen fået udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til at udvise to russiske diplomater.

Et træk som Martin Marcussen, der er professor i diplomati fra Københavns Universitet, godt forstår signalværdien i. Men han synes alligevel, at det er uklogt, hvis man ønsker en bedre relation med Rusland.

- Man tænker politisk og ønsker at sende et signal, men udvisninger løser ikke konflikten - de cementerer den. Der er tale om et diplomatisk selvmål, sagde han, efter beslutningen blev offentliggjort.

For vil der, som Rusland har varslet, blive udvist det samme antal danske diplomater fra Rusland, kommer det til at ramme Danmark hårdere.

- Den danske ambassade er lille og meget aktiv. Afhængigt af hvem russerne peger på, så kan det få stor betydning for arbejdet. Uanset hvad, bliver man mere afhængig af lokalt ansatte russere, sagde Martin Marcussen.

Datter i bedring

Lidt over tre uger efter, at far og datter blev forgiftet, var der gode nyheder om den ene part. I en pressemeddelelse torsdag kunne Salisbury NHS Foundation Trust, som fører tilsyn med hospitalet, meddele, at den 33-åriger datter ikke længere er i kritisk tilstand.

- Det glæder mig at kunne fortælle, at Julia Skripals tilstand er forbedret. Hun har reageret positivt på behandlingen, men vil fortsat modtage pleje 24 timer i døgnet, sagde Christine Blanshard, medicinsk direktør på hospitalet. 

Sergej Skripals tilstand er fortsat kritisk, men stabil, lyder det også.