Udland

- Rusland føler sig udsat for en vestlig hævnaktion, siger ekspert, efter at danske diplomater er sendt hjem

Ruslands udvisninger af vestlige diplomater er et klart signal om, at man ikke vil tage ansvaret for giftangreb, mener eksperter.

Stemningen mellem Rusland og de vestlige lande er ekstra trykket i disse dage. 

Efter forgiftningen af en russiske eks-spion i den engelske by Salisbury er en diplomatisk krise taget til mellem de to parter. Senest har Rusland udvist en række europæiske diplomater - heriblandt to danskere. 

Ikke desto mindre er landene langt fra en konflikt i stil med Den Kolde Krig. Det vurderer Mikkel Vedby, leder på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet: 

- På skalaen fra, at man taler pænt til hinanden til atomkrig, er vi ikke så langt oppe ad stigen. Det her er russernes måde at sige, at de ikke var ansvarlige for noget i Salisbury, og at de føler sig udsat for en vestlig hævnaktion, som giver dem ret til at svare igen. 

Mikkel Vedby tror derfor heller ikke, at skænderiet mellem parterne vil tage yderligere til og for eksempel føre til økonomiske sanktioner. 

- Det er besværligt for begge at blive ved. Ambassaderne bliver tomme, og man skal ansætte nye folk, og det er noget rod, siger han. 

Rusland taget med bukserne nede

Jens Worning, som er udenrigskommentator hos Kristeligt Dagblad, er enig: 

- Det kom bag på russerne, at de vestlige lande kom med den her udvisningsbølge. Det kom bag på dem, at alliancen og handlekraften mellem USA og Storbritannien var så stærk, at man kunne få de resterende lande med. Det har taget Rusland med buskerne nede, siger han. 

Når Rusland så alligevel vælger at svare igen med udvisninger af vestlige diplomater, er det et klart signal om, at de ikke vil tage ansvaret for giftangrebet på den tidligere russiske dobbeltspion Sergej Skripal, vurderer Jens Worning. 

Jens Worning, som er udenrigskommentator hos Kristeligt Dagblad, tror heller ikke på en yderligere eskalering i den diplomatiske krise.

- Men de ønsker samtidig ikke en yderligere eskalering. Så de svarer igen en-til-en, men foretager sig ikke yderligere. 

Danske politikere: Udvisninger var ventet

Også blandt de danske politikere tager man den diplomatiske krise ganske roligt. 

Ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) var det ventet, at Rusland ville udvise en række diplomater

- Vi har været optaget af to ting: At vise fuldstændig solidaritet med Storbritannien og at sige helt klart fra overfor den russiske ageren, som er helt uacceptabel. Vi taler om, at et kemisk kampstof har været anvendt for første gang i Europa siden anden verdenskrig. Det kan vi ikke bare se stiltiende til, lød det fredag fra Anders Samuelsen i en pressemeddelelse. 

Heller ikke Socialdemokratiet er overraskede over udvisningerne: 

- Det ville være mere overraskende, hvis det ikke var sket. Så havde man nærmest haft en russisk tilståelsessag. Det er det helt sædvanlige mønster, at russerne svarer igen - det er øje for øje, tand for tand, siger Nick Hækkerup, udenrigsordfører Socialdemokratiet, som opfordrer til, at parterne nu mødes og får gang i en dialog. 

Også Statsminister Lars Løkke Rasmussen har kommenteret på Ruslands handling på Twitter: 

- Det er tid til, at Rusland viser ansvarlighed og igen bliver en del af verdenssamfundet, lyder det fra statsministeren. 

Både USA, Canada og en række europæiske lande er ramt af de russiske udvisninger. Heriblandt 23 diplomater i Storbritannien, 13 i Ukraine og fire i henholdvis Frankrig og Tyskland. Omvendt er i alt 150 russiske diplomater blevet udvist fra Vesten.