Ny sag kan belaste Facebook - notat advarede om, at tjenesten kunne være årsag til dødsfald

Facebooks vigtigste opgave er at forbinde folk. Også selvom de er terrorister, står der i et lækket notat fra det sociale medie.

Facebook er allerede under et gevaldigt pres. 

For få uger siden kom det frem, at analyseselskabet Cambridge Analytica har høstet data fra over 50 millioner Facebook-profiler uden brugernes viden. 

Et lækket notat fra 2016 kan nu øge presset yderligere. 

I notatet, der er offentliggjort af det amerikanske medie Buzzfeed, skriver den højtstående Facebook-chef, Andrew Bosworth, at Facebooks vigtigste job er at forbinde folk. Også selvom forbindelsen kan have negative følger: 

- Det kan være slemt, hvis det er negativt. Måske koster det nogen livet, hvis de bliver udstillet af mobbere. Måske vil nogen dø i et terrorangreb, koordineret ved hjælp af vores værktøjer, skriver Andrew Bosworth blandt andet i notatet.

- Den grimme sandhed er, at vi tror så meget på forbindelsen mellem mennesker, at det ”de facto” er blevet godt at forbinde flere så hurtigt som muligt, skriver han videre. 

Zuckerberg tager afstand til notat

Lækken kommer få dage efter, at Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, har indvilliget i at vidne i Kongressen i USA, oplyser The Guardian

Her skal han svare på påstande om, at Cambridge Analytica blandt andet har brugt data fra Facebook til at hjælpe Donald Trump med at vinde præsidentvalget i USA. Påstande, som allerede har ført til en international bevægelse, der opfordrer brugere af det sociale medie til at slette deres profiler.

Derfor har Zuckerberg også været hurtig til at kommentere på offentliggørelsen af notatet: 

- Boz (Andrew Bosworth, red.) er en talentfuld leder, der siger mange provokerende ting. Det her var en af de ting, som de fleste ansatte hos Facebook - herunder mig selv - var stærkt uenige i. Vi har aldrig troet på, at målet helliger midlet, skriver han i en udtalelse til Buzzfeed. 

Udelukkende skabt for at provokere

Også Andrew Bosworth selv skyndte sig til tasterne efter offentliggørelsen af notatet.

Twitter understreger han, at det udelukkende var ment som en provokation internt i virksomheden: 

- Jeg er ikke enig i notatet i dag, og jeg var ikke enig i det, da jeg skrev det. Formålet med notatet – som så mange andre, jeg har skrevet internt – var at bringe de problemer til overfladen, som, jeg mente, fortjente en større debat i hele virksomheden, skriver han. 

Notatet blev skrevet i 2016, kort efter at en afroamerikansk mand blev skudt på gaden i Chicago, mens han live-streamede sig selv via Facebook. Live-funktionen er siden da blevet brugt under flere selvmord, mord og ulykker, hvilket har fået det sociale medie til at opjustere overvågningen af sine brugere.

Over to milliarder mennesker benytter Facebook på verdensplan.