Udland

Russisk lukning af konsulat kan ikke retfærdiggøres, mener USA

Danmarks ambassade har endnu ikke hørt fra russiske myndigheder, siger ambassadør til TV 2.

Rusland vil udvise samme antal diplomater fra USA og Europa, som disse lande har udvist russiske diplomater.

Det slår Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, fast torsdag aften. 

USA og Europa har udvist adskillige russiske diplomater som reaktion på et formodet angreb med nervegift på en russisk eksspion i det sydlige England den 4. marts. 

Det var ventet, at Rusland ville gengælde udvisningerne, hvilket blandt andre formanden for Ruslands Føderale Forsamling sagde forleden. 

- Fra starten af har det forlydt fra officiel russisk side, at man ville gengælde de her mange udvisninger fra de vestlige lande ud fra en øje for øje, tand for tand-politik, siger TV 2s Frederikke Ingemann fra Moskva.

Skal være ude 5. april

Den russiske udenrigsminister nævner blandt andet, at Rusland vil udvise 60 amerikanske diplomater. De skal være ude senest den 5. april, skriver nyhedsbureauet.

58 af dem er fra den amerikanske ambassade i Moskva. To andre er fra generalkonsulatet i byen Jekaterinburg.

Det modsvarer præcis det antal, som Donald Trump har sagt, at USA vil sende tilbage til Rusland. 

Sergej Lavrov siger også, at USA skal lukke sit konsulat i Sankt Petersborg, inden der er gået to dage.

- Generalkonsulatet får, som det hedder, tilbagetrukket sin ret til at fungere i Rusland og kommer til at lukke ned i løbet af de næste to dage, siger TV 2s Frederikke Ingemann fra Moskva.

Rusland vil udvise samme antal diplomater fra USA og Europa, som disse lande har udvist russiske diplomater. Video: Emil Færch

Den amerikanske ambassadør i Rusland, Jon Huntsman, er torsdag kaldt til samtale i det russiske udenrigsministerium, hvor han vil blive informeret om Ruslands beslutning. 

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), meddelte mandag i denne uge, at Danmark udviser to russiske diplomater. 

Den danske ambassade i Moskva har endnu ikke modtaget et officielt opkald fra russisk side om, at to danske diplomater skal forlade landet, oplyser Danmarks ambassadør Thomas Winkler til TV 2.

- Det er ellers normal praksis, at hver enkelt land får besked direkte fra russiske myndigheder. Foreløbigt er det ikke sket i forhold til Danmark, men det kan forventes, siger Frederikke Ingemann.

Danmark har ni diplomater i Rusland. 

USA svarer igen

Ruslands beslutning om at udvise 60 amerikanske diplomater kommer ikke bag på det amerikanske udenrigsministerium.

Men den russiske reaktion kan ikke retfærdiggøres, og Rusland bør ikke "opføre sig som et offer". Det siger talskvinde for USA's udenrigsministerium Heather Nauert torsdag aften.

Hun siger samtidig, at USA nu "forbeholder sig retten til at svare igen" over for Rusland.

For Rusland handler det ikke kun om at gengælde udvisningerne, understreger Lavrov. Rusland vil til bunds i sagen om giftangrebet på eksspionen Sergej Skripal, siger han. 

Torsdag har et hospital i Salisbury meddelt, at Sergej Skripal fortsat er i kritisk tilstand efter hændelsen for over tre uger siden. Men den gode nyhed fra hospitalet var, at datteren Julia er i bedring. 

Hun er ikke længere kritisk syg, lyder det fra hospitalet. 

Den britiske premierminister, Theresa May, har sagt, at man betragter Rusland som skyldig i hændelsen i Salisbury, hvis ikke russerne kan modbevise dette. 

Det har hun fået støtte til fra de øvrige EU-lande på et topmøde i sidste uge. 

Rusland har nægtet at stå bag.