Udland

Eksspions forgiftede datter er ikke længere i kritisk tilstand

Rusland mener, at briterne har overtrådt international lov i håndteringen af sagen om den tidligere dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter.

Julia Skripal, der blev forgiftet sammen med sin far - den tidligere dobbeltagent Sergej Skripal - i den engelse by Salisbury, er ikke længere i kritisk tilstand. 

Det skriver Salisbury NHS Foundation Trust, som fører tilsyn med hospitalet, i en pressemeddelelse. 

- Det glæder mig at kunne fortælle, at Julia Skripals tilstand er forbedret. Hun har reageret positivt på behandlingen, men vil fortsat modtage pleje 24 timer i døgnet, siger Christine Blanshard, medicinsk direktør på hospitalet. 

Sergej Skripals tilstand er fortsat kritisk, men stabil, lyder det. 

Julia og Sergej Skripal blev fundet bevidstløse på en bænk i Salisbury i det sydlige England den 4. marts. 

Ifølge britiske efterforskere blev de forgiftet med den russiske nervegift Novichok, og den seneste melding er, at de sandsynligvis blev forgiftet i eksspionens hjem. 

Rusland afviser at stå bag angrebet. 

Rusland: - Briterne bryder loven

I kølvandet af hændelsen er der fløjet beskyldninger frem og tilbage mellem Vesten og Rusland. Den seneste beskyldning fra russerne lyder, at Storbritannien har overtrådt international lov i deres håndtering af sagen. 

Vi er vidne til en åbenlys forhindring af russiske myndigheders adgang til information om russiske ofre. Med de metoder bryder Storbritannien åbenlyst med international lov, siger talsmand for det russiske udenrigsministerium Maria Zakharova på et pressemøde tidligere torsdag. 

Helt konkret beskylder Rusland briterne for at bryde en konvention mellem det daværende Sovjetunionen og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland fra 1968, som forpligter briterne til at give oplysninger om russiske statsborgere, som befinder sig på britisk jord. 

Det forklarer TV 2 News' korrespondent Frederikke Ingemann, som er i Moskva for at følge Ruslands reaktion på den diplomatiske krise

- Russerne mener ikke, at Storbritannien har givet dem de fornødne oplysninger om den tidligere dobbeltagents datters velbefindende. De savner oplysninger om Julia Skripals tilstand, sagde Frederikke Ingemann efter pressemødet, som blev afholdt før hospitalet meldte ud, at Julia Skripal er i bedring. 

Briterne overholder ikke en aftale fra 1968, mener Rusland.

Modsvaret kommer, når tiden er til det

Forventningen til pressemødet i Moskva var ellers, at Rusland ville komme med et modsvar til udvisningen af over 140 russiske diplomater i over 25 Nato-lande og partnerlande

Men ifølge Frederikke Ingemann er meldingen fra russerne, at det modsvar vil komme på et tidspunkt, som Rusland mener er det rette. Derudover vil gengældelsen svare til, hvad landet mener, er i russernes egen interesse. Øje for øje, tand for tand.

- Både udenrigsministeriet og præsident Vladimir Putins talsmand i Kreml har meldt ud, at det modsvar, man har tænkt sig at give Vesten, vil svare til Vestens reaktion oven på giftangrebet. Man forventer stadig udvisning af vestlige diplomater i Rusland, men foreløbigt er meldingen om hvem og hvornår, altså ikke kommet, siger Frederikke Ingemann. 

Vestens udvisninger blev meldt ud mandag den 26. marts, hvor den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) oplyste, at Danmark valgte at udvise to russiske diplomater, som skal være ude af landet inden en uge.

EU's rådspræsident, Donald Tusk, udtalte desuden på et pressemøde samme dag: "Yderlige fælles EU-tiltag, herunder flere udvisninger, kan ikke udelukkes de kommende dage og uger".