Udland

Rusland: Storbritannien skal bevise uskyld for giftangreb

Rusland mener, at Storbritanniens efterretningstjeneste selv kan stå bag giftangrebet mod russisk eks-spion

Storbritannien skal bevise, at den britiske efterretningstjeneste ikke selv stod bag giftangrebet på en tidligere russisk spion i den britiske by Salisbury den 4. marts. Det oplyser det russiske udenrigsministerium.

Ellers vil Rusland opfatte sagen som et angreb på en russisk statsborger og en stor politisk provokation.

Det sker efter, Storbritannien har anklaget Rusland for giftangrebet, og mere end 20 lande siden har udvist over 130 russiske diplomater i solidaritet med Storbritannien.

Undersøg det britiske bevismateriale

Rusland har samtidig gjort det klart, at landet "afgjort vil besvare udvisningerne" af russiske diplomater på et passende tidspunkt, oplyser den russiske præsidents talsmand, Dmitrij Peskov.

Han opfordrer de lande, der har udvist russiske diplomater, til at se kritisk på det bevismateriale, som Storbritannien bruger til at anklage Rusland for giftangrebet. Samtidig oplyser den russiske viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov, at Rusland vil afveje USA og Storbritanniens fjendtlighed mod Rusland, før de beslutter, hvordan de vil besvare de mange udvisninger.

Selv om USA har udvist 60 russiske diplomater, er den russiske præsident imidlertid fortsat åben over for et møde med den amerikanske præsident, Donald Trump.

- Det afhænger af den amerikanske side, men den russiske side er fortsat åben, siger Dmitrij Peskov.

Donald Trump har i forbindelse med genvalget af Putin sagt, at de to ledere snart skal mødes. Rusland har dog ikke fået yderligere information fra Washington om, hvorvidt mødet stadig er på dagsordenen.

Kun lille chance for overlevelse

Den tidligere russiske spion Sergej Skripal og hans datter er tre en halv uge efter angrebet fortsat indlagt i kritisk tilstand.

Ifølge Sergey Skripals niece Viktoria Skripal - der har udtalt sig til det britiske medie BBC - er der kun en lille chance for, at de overlever.

- Ud af 99 procent, har jeg kun én procents håb. Hvad end de blev givet, så er der kun en meget lille chance for at overleve. De vil blive invalide resten af deres liv, siger Viktoria Skripal.

EU-lande enige om erklæring

På et EU-topmøde i sidste uge blev unionens stats- og regeringschefer enige om at støtte Storbritannien. I en erklæring meddelte de, at de finder det "meget sandsynligt", at Rusland stod bag et angreb med nervegiften Novichok 4. marts.

Mandag og tirsdag har en række EU-lande besluttet at udvise russiske diplomater. Onsdag har Luxembourg kaldt landets ambassadør i Moskva hjem til konsultationer. Det er sket i solidaritet med Storbritannien.