Udland

Efter dages mystik - nu bekræfter Kina, at Kim Jong-un var i landet

Kim Jong-uns historiske besøg skal formentlig ses som forberedelse til kommende topmøder med Sydkorea og USA.

Kina bekræfter nu, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har været på et uofficielt besøg i landet fra søndag til onsdag.

Det rapporterer Kinas statslige nyhedsbureau Xinhua onsdag, efter at det i dagevis har svirret med ubekræftede rygter om, at den nordkoreanske leder skulle være i Kina – og efter, at både Kina, Nordkorea og USA tirsdag hårdnakkede afviste, at den nordkoreanske leder var på besøg i landet.

Det var Kinas præsident, Xi Jinping, der havde inviteret Kim Jong-un og hans hustru, Ri Sol-ju, på besøg i landet - Kim Jong-uns første kendte udlandsrejse, siden han blev leder af det lukkede land i 2011.

- Jeg har haft succesfulde samtaler med præsident Xi Jinping, om hvordan vi kan udvikle forholdet mellem de to partier og de to lande, vores respektive hjemlige situation, opretholde fred og stabilitet på den koreanske halvø samt andre spørgsmål, udtaler Kim Jong-un ifølge det kinesiske nyhedsbureau.

Det mystiske tog afslørede Kim Jong-un

Internationale mediers spekulationer om det historiske møde fik næring af et mystisk tog, der blev set på en perron i Beijing tirsdag. Toget har tidligere fragtet Kim Jong-uns forgængere på statsbesøg - Nordkoreas ledere er nemlig kendt for at foretrække tog fremfor fly, når de rejser til udlandet.

Toget blev sidst set, da Kim Jong-uns far, Kim Jong Il, besøgte Ruslands præsident Dimitri Medvedev tilbage i 2011. Det blev også taget i brug, da Kim Jong Il besøgte Kina i 2001.

Samtidig var der sendt ekstra sikkerhedsvagter ud i gaderne, og CNN måtte ikke filme ved Kim-dynastiets kinesiske yndlingsresidens.

Men Beijing afviste altså hårdnakket, at landet havde fået fint besøg fra øst - det kinesiske udenrigsministerium var ikke "klar over", hvorvidt en nordkoreansk leder var ankommet til landet, lød det således lige indtil i nat dansk tid. 

Muligt med løsninger på atomnedrustning

Ifølge det kinesiske nyhedsbureau skulle Kim Jong-un under mødet have sagt, at han er indstillet på at efterkomme det internationale krav om atomnedrustning.

- Det er muligt at finde løsninger på problemet omkring atomnedrustning på den koreanske halvø, hvis Sydkorea og USA responderer på vores forsøg med velvilje, skal lederen have sagt.

Det nordkoreanske visit skal ifølge analytikere formentlig ses i lyset af, at der venter en række vigtige møder de kommende måneder, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I april skal Kim Jong-un således mødes med den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, og samtidig har USA's præsident, Donald Trump, lagt op til et topmøde med Kim Jong-un i maj, hvor Nordkoreas atomprogram kan komme på dagsordenen.

USA: Møde er resultat af sanktioner

I USA betragter man det historiske møde mellem de to statsledere som et resultat af en lang række sanktioner, der er blevet indført mod det isolerede regime.

- Denne udvikling er yderligere bevis på, at vores kampagne med maksimalt pres har skabt en passende atmosfære for dialog med Nordkorea, lyder det i en erklæring fra Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det kinesiske styre har efter mødet mellem Xi Jinping og Kim Jong-un briefet Det Hvide Hus om mødet. Briefingen omfattede blandt andet en personlig hilsen fra Xi Jinping til USA's præsident, Donald Trump.

De to ledere har de seneste uger bekriget hinanden med meldinger om nye toldsatser på importerede varer.

Kinas præsident inviteret til Nordkorea

Kim Jong-un inviterede på mødet Xi Jinping på officielt besøg i Pyongyang, og præsidenten har takket ja til indbydelsen.

Kim har inviteret Xi "på et officielt besøg i Nordkorea på et passende tidspunkt, og invitationen blev accepteret med glæde", rapporterer det nordkoreanske statsmedie KCNA ifølge nyhedsbureauet AFP.