ANALYSE: Derfor ruller Kina den røde løber ud for Nordkoreas leder

Kim Jong-un har i stor hemmelighed besøgt sin kinesiske nabo. Trods den fine modtagelse, var der også en løftet pegefinger til ham fra præsident Xi.

Nordkoreas leder Kim Jong-un blev modtaget som en gammel ven og vigtig samarbejdspartner, da han besøgte Kinas præsident Xi Jinping i Beijing på et hemmeligt besøg. Men han blev også mindet om, hvem der er er Asiens naturlige stormagt.

For der er sket meget på den koreanske halvø siden afholdelsen af vinter-OL, hvor Nord- og Sydkorea deltog i åbningsceremonien under fælles flag.

Næste skridt er, at Nordkoreas leder Kim Jong-un skal møde Sydkoreas leder Moon Jae-in og den amerikanske præsident Donald Trump. Men hov, hvor er Nordkoreas eneste allierede og økonomiske livline Kina henne i den udvikling?

Set udefra kan det ligne, at Donald Trumps hårde retorik og trusler om ”bål og brand” mod Nordkorea, er ved at give afkast, fordi den nordkoreanske leder Kim Jong-un langt om længe er klar til at forhandle om landets omstridte atomvåbenprogram. Men det er mere sandsynligt, at det er Kinas nye hårdere kurs overfor det fattige naboland, som begynder at få effekt.

Til trods for, at Kina og Nordkorea kæmpede sammen i Korea-krigen og har været allierede siden, så er tålmodigheden med Kim-dynastiet ved at være brugt op

Christina Boutrup, Journalist og Kina-analytiker

Det er angiveligt årsagen til, at Kim Jong-un tidligere på ugen takkede ja til invitationen om at komme til Beijing, formentlig det eneste sted i verden, hvor han bliver modtaget på en rød løber. Her blev han behandlet som en gammel ven og vigtig samarbejdspartner, men han mødte også en løftet pegefinger, der mindede ham om, hvem der svinger taktstokken.

Vil begrænse USA 

Et af Kinas vigtigste udenrigspolitiske mål er at få inddæmmet amerikansk indflydelse i Asien, hvor Kina mener at være den naturlige stormagt.

Derfor vil Kinas præsident Xi Jinping heller ikke finde sig i at være nummer tre i rækken af udenlandske ledere, som mødes med Kim Jong-un. Kina er Nordkoreas altoverskyggende vigtigste handelspartner og tegner sig for cirka 90 procent af Nordkoreas samlede handel med omverdenen.

Nordkorea er kort sagt afhængig af at kunne handle med Kina, og derfor har det ramt landet hårdt økonomisk, at Kina i modsætning til tidligere har valgt at bakke op om den seneste FN-resolution mod Nordkorea og tilmed har gennemført egne økonomiske sanktioner.

Kina har hidtil tøvet med at ramme Nordkorea økonomisk, fordi man har haft en stærk interesse i at opretholde status quo. Derfor er der utallige eksempler på, hvordan kinesiske virksomheder gennem årene har været leveringsdygtige i produkter, som ellers er omfattet af internationale sanktioner mod Nordkorea.

Et af Kinas vigtigste udenrigspolitiske mål er at få inddæmmet amerikansk indflydelse i Asien, hvor Kina mener at være den naturlige stormagt

Christina Boutrup, Journalist og Kina-analytiker

Kina trætte af situationen

Kina deler en 1.200 kilometer lang grænse med Nordkorea, og det har været let at smugle varer ind ved at bestikke de fattige nordkoreanske grænsevagter. Men det har ændret sig.

En voksende gruppe kinesiske ledere er nemlig lige så trætte af Nordkoreas missilaffyringer som resten af verden, og derfor bakker man nu op om sanktionerne. Det er uacceptabelt at have en nabo, som jævnligt ryster verden ved at true med atomvåben.

Til trods for, at Kina og Nordkorea kæmpede sammen i Korea-krigen og har været allierede siden, så er tålmodigheden med Kim-dynastiet ved at være brugt op, og forholdet er blevet forværret, siden Kim Jong-un kom til magten i 2011.

På nordkoreansk Tv bliver besøget mellem Kim og Xi præsenteret som en historisk bedrift.

Med vanlig entusiasme fortæller nordkoreansk Tv, at besøget mellem Xi Jinping og Kim Jong-un bliver det første af forhåbentlig mange møder. Video: Lars Hjort Kristensen

Der er stadig en udbredt frygt for, at et nordkoreansk kollaps kan føre til, at millioner af nordkoreanske flygtninge strømmer ind over grænsen til Kina og, at en eventuel genforening af Nord- og Sydkorea kan betyde, at Kina pludselig får et demokratisk naboland og en massiv amerikansk tilstedeværelse i sin baghave.

USA har fortsat omkring 28.000 soldater udstationeret på den 38. breddegrad, USA og Sydkorea har i mange år foretaget fælles militærøvelser.

Xi Jinping er tilsyneladende mere optaget af at pleje Kinas internationale omdømme end at beskytte regimet i Nordkorea, men han vil samtidig udnytte Kinas store indflydelse over Nordkorea til at få mest muligt ud af situationen.

Derfor er det ikke utænkeligt, at Nordkorea vil opsætte et krav om, at USA og Sydkorea stopper sine fælles militærøvelser i området - mod at Nordkorea afvikler sit atomvåbenprogram.

Spillet om den koreanske halvø er også spillet om Asien, og hvis det lykkes Kina at få USA til at trække sig tilbage i takt med Nordkoreas afvæbning, uden at regimet falder, bliver Kina den store vinder.

Der er stadig en udbredt frygt for, at et nordkoreansk kollaps kan føre til, at millioner af nordkoreanske flygtninge strømmer ind over grænsen til Kina

Christina Boutrup, journalist og Kina-analytiker

Løftet pegefinger fra Xi

Ifølge det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua, gjorde Xi Jinping det i sin tale klart for den nordkoreanske delegation, at han forventer stabilitet, økonomisk udvikling og forbedret levestandard i Nordkorea i de kommende år.

Kinas regering satser sandsynligvis stadig på, at det på sigt vil lykkes at lirke verdens mest lukkede land op efter samme model, som man i slutningen af 1970’erne benyttede til at åbne døren for udenlandske investeringer i Kina gennem særlige økonomiske zoner.

Hvad så med Donald Trump? Kan han slet ikke tage æren, hvis det lykkedes at snakke Kim Jong-un til fornuft, når de to mødes ganske snart?

Der er ingen tvivl om, at Donald Trump kan tage en del af æren for at få Kina til at bakke op om de internationale sanktioner og dermed udvise den ansvarlighed, som forventes af en ny supermagt på fremmarch.

Den konstante trussel om en alvorlig handelskrig med USA og de seneste konkrete tiltag med straftold på blandt andet stål og solceller, skaber stor bekymring i Kina, hvor kommunistpartiet er afhængig af økonomisk stabilitet.