Udland

Professor i diplomati kalder udvisning af russere et selvmål

Danske diplomater får langt sværere ved deres arbejde i Rusland, mener ekspert.

Forholdet mellem Rusland og Vesten spidser fortsat til, efter 25 lande har valgt at udvise mere end 130 russiske diplomater. Også fra den russiske mission ved Nato er der udvist syv russere.

I Danmark har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) besluttet at udvise to russiske diplomater - "et ekstraordinært skridthar han kaldt det. 

Trækket er imidlertid uklogt, hvis man ønsker en bedre relation med Rusland. En relation, der på lang sigt kan løse udfordringerne mellem Vesten og det store land i øst. 

Det mener Martin Marcussen, professor i diplomati fra Københavns Universitet:

- Der er tale om et diplomatisk selvmål. Man tænker politisk og ønsker at sende et signal, men udvisninger løser ikke konflikten - de cementerer den, siger han.

Martin Marcussen understreger, at han godt forstår, det signal man ønsker at sende fra en række vestlige lande, men der er tale om symbolpolitik, der viser handlingslammelse - ikke handlingskraft: 

- Politik foretages på den korte bane, diplomati på den lange. I klassisk diplomati ville man udsende endnu flere diplomater. Ikke færre. 

Danmark bliver ramt hårdere end Rusland

Rusland har snakket åbent om, at de vil gengælde enhver udvisning, og Anders Samuelsen har allerede bekræftet, at danske diplomater vil blive udvist fra Rusland. 

Danmarks ambassadør i Rusland, Thomas Winkler, ved dog endnu ikke, hvor mange det drejer sig om. 

- Der er en anspændt situation for nu at bruge diplomatsprog. Der vil som minimum blive udvist det samme antal diplomater, som vi har udvist, siger han. 

Martin Marcussen, der ikke behøver at tale diplomatsprog, er overbevist om, at en udvisning af to danskere i Rusland vil ramme langt hårdere end omvendt: 

- Den danske ambassade er lille og meget aktiv. Afhængigt af hvem russerne peger på, så kan det få stor betydning for arbejdet. Uanset hvad, bliver man mere afhængig af lokalt ansatte russere. . 

Moskva-ambassade med særstatus 

Den danske ambassade i Rusland er ikke som alle andre danske repræsentationer rundtom i verden.

Sammen med blandt andet Danmarks ambassader i Iran og Kina er sikkerheden ekstra høj.

Blandt andet fordi Forsvarets Efterretningstjeneste har vurderet, at der i Moskva, Teheran og Beijing er risiko for, at værtslandene hacker eller på anden måde infiltrerer dansk materiale og informationer. 

Derfor vil to hjemsendte danske diplomater ikke bare kunne erstattes af to lokalt ansatte. 

- Medarbejderne i Moskva er sikkerhedsgodkendt på forskellige niveauer. Man vil kunne ansætte russere til almene konsulære services som forlængelse af pas, men ikke give dem adgang til fortrolig information. 

Eksempelvis har forsvarsattachéen i Kina unik adgang til et særligt rum, som menige medarbejdere ikke kan tilgå. Et lignende scenarie vil gøre sig gældende i Rusland, vurderer Martin Marcussen.

Dermed forventer han, at de få tilbageværende danskere skal løbe ekstra hurtigt, når vigtige sikkerhedsmæssige og økonomiske beslutninger skal tages. 

Udviste kan være tilbage i løbet af et par uger

Udenrigsminister Anders Samuelsen(LA) kaldte udvisningen af de to russiske diplomater for ekstraordinær. 

Den er dog ikke mere ekstraordinær, end at de udviste russiske diplomater snart kan være at finde på dansk jord igen, vurderer Martin Marcussen.

- I løbet af et par uger vil Rusland kunne søge om at få registreret nye folk på diplomatlisten - så må udenrigstjenesten vurdere, om det er i orden eller for tidligt. 

Hvis russerne ønsker at få genindsat diplomater og får et officielt nej fra Danmark, vil det ikke udgøre noget stort problem for dem. 

- Russerne kan fint arbejde for ambassaden og være registrerede som studerende, kunstnere eller metroarbejdere. Eller komme herop på et turistvisum. Vi ved reelt ikke, hvor mange der arbejder for den russiske stat i Danmark, siger Martin Marcussen. 

Lige nu er der i omegnen af 2500-3000 personer på diplomatlisten på tværs af nationaliteter. Personerne på listen har skattemæssige fordele og er omfattet af diplomatisk immunitet - der kan altså ikke anlægges straffesager mod dem.

Ambassade-ballade preller af på Rusland

Det russiske udenrigsministerium har kaldt udvisningerne for "en hidtil uhørt grov provokation, der underminerer den normale dialog mellem vores lande".

Alligevel vurderer Martin Marcussen ikke, at russerne bliver nævneværdigt berørt af det - hverken i Danmark eller andre lande. 

- Russerne blev ramt, da EU vedtog sanktioner på grund af invasionen på Krim-halvøen. I den sammenhæng tæller udvisningen af diplomater i den her omgang ikke. I Danmark er aktiviteten meget lav - du hører kun fra ambassadøren, når han brokker sig over noget i de danske aviser, siger han.  

Spøgefulde russiske ambassader

De russiske ambassader har håndteret diplomatudvisningerne på deres helt egen måde. 

Den russiske ambassade i USA har eksempelvis startet en afstemning på Twitter. Her kan brugerne stemme om, hvilket amerikansk konsulat i Rusland, der skal lukkes. Ifølge Martin Marcussen er der ikke kun tale om en provokation: 

- Det er bestemt realistisk, at man lader sig guide af afstemningen og efterfølgende lukker konsulatet med flest stemmer. 

Mere end 50.000 brugere har stemt, og lige nu ser det ud til, at amerikanerne i Sankt Petersburg skal pakke deres habengut. 

Den russiske ambassade i Storbritannien har heller ikke holdt sig tilbage efter Skripal-angrebet. 

På Twitter har den diplomatiske mission lagt et billede ud med et termometer og teksten:

- Temperaturen på det russisk-britiske forhold falder til minus 23 grader, men vi er ikke bange for koldt vejr. 

Martin Marcussen kalder det for klassisk russisk humor, som samtidig ønsker at fortælle Vesten, at det i sidste ende er dem, der bliver straffet hårdest.

- Russerne er ikke bange for at konkurrere på sanktioner med Vesten, de vil bare gøre gengæld, siger han.

En pointe som russerne måske bedst opsummerer selv i endnu et tweet fra den russiske ambassade i London:

- En hvilken som helst trussel, der søger at tage strafbare metoder i brug mod Rusland, vil blive besvaret. Briterne bør vide dette. 

De to udviste russere har en uge til at forlade Danmark.