Udland

Tog hele vejen fra Danmark til USA for at demonstrere: - Nok er nok

Lørdag gik hundredtusinder af demonstranter på gaden overalt i USA for at kæmpe for en strammere våbenlov. TV 2 har mødt nogle af dem.

”March for Our Lives” stod der på 17-årige Quincy Conklins blå-hvide skilt.

Sammen med omkring tusind andre demonstranter var hun lørdag mødt op foran rådhuset i byen Monterey i Californien for at demonstrere for en strammere våbenlov - én af de mere end 800 demonstrationer, der var planlagt over hele verden.

- Nok, nok, nok, råbte menneskemængden og viftede med deres hjemmelavede skilte. ”Aldrig mere” stod der på flere af dem.

De fleste demonstranter var lokale, men Quincy Conklin var kommet langvejsfra. Hun var rejst hele vejen fra Allerød i Danmark til Californien sammen med sin familie for at sende et budskab til politikerne i USA.

- Nok er nok. Skoler skal være et sted, hvor man kan uddanne sig og blive klogere. Det skal ikke være et sted, hvor man frygter for sit liv, sådan som det er i USA i øjeblikket. Det er ikke okay at føle sig utryg, når man går i skole. Det er derfor, jeg er taget hele vejen fra Danmark og hertil, sagde hun, da TV 2 mødte hende i Monterey under demonstrationen. 

Fra Birkerød Gymnasium til USA

Selvom der kan synes langt fra en hverdag på Birkerød Gymnasium i Danmark til spørgsmål om skoleskyderier i USA, var der en særlig grund til, at Quincy Conklin tog hele vejen herover. Hun er født og opvokset i Monterey og har gået den første tid på gymnasiet her. Derfor kender hun også til den frygt for et nyt skoleskyderi, som mange studerende i USA lever med hver dag.

- Jeg følte mig ikke selv decideret utryg, men jeg levede med visheden om, at det kunne ske. Og dén følelse af at gå i skole og ikke føle sig helt tryg, det oplever jeg ikke i Danmark, sagde hun.

Ligesom flere af de andre demonstranter tror hun på, at de kan skabe reel forandring, hvis bare der er nok, der lader deres stemme blive hørt.

- Det vil tage lang tid, men det vil ændre sig, hvis vi tager affære nu. Men hvis der skal forandring til, skal det komme alle steder fra – ikke kun i de store byer. Derfor er det vigtigt, at vi også demonstrerer her, sagde hun.

Unge håber på en bedre fremtid

Det samme mente hendes amerikanske veninde Rachel Bagby, der går på gymnasiet i byen Carmel uden for Monterey. Hun deltog også i lørdagens march.

- Det her er virkelig vigtigt. For det er fuldstændig uacceptabelt, at vi ikke føler os sikre på vores skoler, sagde hun til TV 2.

Ligesom Quincy Conklin ved hun godt, at det er svært at gennemføre så markante ændringer i den amerikanske våbenlov, som de unge ønsker. Men hun mener, at fremtiden er på deres side.

- Vi er den næste generation af vælgere, så forhåbentlig vil vores stemme blive hørt og taget alvorligt, fortalte Rachel Bagby og tilføjede:

- Jeg håber virkelig bare, at regeringen og politikerne gør et eller andet. Jeg siger ikke, vi skal tage våbnene fra alle og fjerne deres rettigheder, men i det mindste kan man til at begynde at sørge for, at der er ordentlige baggrundstjek, så alle ikke har adgang til våben. For hvis alle kan komme i besiddelse af et våben, kan alle også begå et masseskyderi.

Unge opfordres til at kæmpe for deres liv

Over 800 demonstrationer tiltrak lørdag hundredtusindvis af mennesker over hele verden.

Det er på tide, at politikerne lytter til os. For vores stemmer vil kun vokse

Dylan Turner-Keener, gymnasieelev i USA

Omkring 500.000 personer deltog i den største demonstration i USA’s hovedstad, Washington D.C., hvor også flere kendte stjerner som Paul McCartney, George Clooney og Miley Cyrus var mødt op for at vise deres støtte.

Her talte flere af de elever, der overlevede skoleskyderiet i Parkland, Florida, og som havde arrangeret dagens demonstrationer og ført an i bevægelsen for en strammere våbenlov.

En af dem var Emma González, der var på talerstolen i seks minutter og 20 sekunder – den tid, det tog for gerningsmanden at dræbe 17 elever på Stoneman Douglas High School.

- Kæmp for jeres liv, før det bliver en andens job, sagde hun, da hun forlod scenen.

Dylan Turner-Keener vil ikke længere finde sig i, at våben er skyld i dødsfald på landets skoler. Video: Jane Bruun Elkjær

- Vi vil ikke finde os i det her ’bullshit’ længere

Og netop de overlevende studerendes mod og viljestyrke var inspirerende for mange af de demonstranter, som TV 2 mødte i Monterey i Californien.

- Jeg er stolt af at være her i dag og af det momentum, som vi har opnået. Det er på tide, lød det fra gymnasieeleven Dylan Turner-Keener.

Hun var mødt op klædt i en Black Lives Matter-hættetrøje og et skilt med spørgsmålet ”Hvor mange flere tårer, hvor meget mere blod skal der til?”.

- Vi vil ikke finde os i det her ’bullshit’ længere. Vores regering og befolkningen i det hele taget må indse, at våben dræber alt for mange sorte amerikanere og unge i vores samfund. Hvor mange flere liv skal der tages, før politikerne gør noget, spurgte hun.

Ligesom i den amerikanske hovedstad var demonstranterne i Monterey en blanding af mennesker i alle aldre og med vidt forskellig baggrund. Nogle havde kæmpet for en strammere våbenlov i mange år. Andre - som Quincy Conklin, Rachel Bagby og Dylan Turner-Keener - var kun lige begyndt.

Men fælles for dem alle var, at de var fyldt med håb og optimisme for fremtiden – og overbeviste om, at de kan skabe reel forandring.

- Det er på tide, at politikerne lytter til os. For vores stemmer vil kun vokse – og det samme vil vores magt, sagde Dylan Turner-Keener, før hun sammen med de andre demonstranter fortsatte sin march mod byens rådhus for at råbe politikerne op.