Udland

'Mur af sne' spærrer norsk hovedvej

Ændringer i vejret er årsag til, at et sneskred har blokeret en hovedvej i Norge.

Det ligner et vilkårligt hvidt bjerg, men dets placering vækker opsigt.

For da flere bilister søndag morgen kom kørende på en hovedvej ved Hornindalsvatnet i den vestlige del af Norge, blev de mødt af den hvide mur.

Med en bredde på 50 til 60 meter og en højde på fem meter havde et sneskred bredt sig over begge spor og spærret vejen. Det skriver Bergens Tidende.

- Der er ingenting, som tyder på, at nogen har taget skade af skredet, siger operationsleder i Vest politidistrikt Terje Magnussen og fortæller, at ingen personer er meldt savnet.

Nye sneskred kan ske

Selvom der ikke er sket nogen personskader, har politiet valgt at afspærre området af frygt for, at flere sneskred kan være på vej.

Efter en helikopter har undersøgt området, kunne det nemlig tyde på, at sneskredet på vejen ikke ville blive det sidste inden for den kommende tid.

- Det var virkelig skræmmende. Bare en stor væg af sne, siger Marte Bjørlo til NRK.

Dog er det endnu ikke muligt for politiet at sige, hvornår eller om det vil ske. Men ifølge politiet er sneskredet sket i området Skredestranda, der tidligere har været ramt af flere sneskred.

- Vi afventer situationen med fokus på sikkerhed, og så foretager vi løbende vurderinger, siger Terje Magnussen til TV 2 Norge.

- Det var virkelig skræmmende

En af de første til at opdage sneskredet var Marte Bjørlo.

Han var på vej på arbejde, da hans forlygter på bilen pludselig lyste ind i den store snemasse.

- Det var virkelig skræmmende. Bare en stor mur af sne, siger han til NRK.

Det er ikke længere muligt for andre bilister at nærme sig sneskredet. E39, hvor sneskredet ramte, er blevet spærret. Ligesom området omkring Sætra også er blevet afspærret.

Skiftende vejr er årsag til sneskred

Ifølge meteorolog Sebastian Pelt fra TV 2 VEJRET skyldes årsagen til sneskredet vejrændringer i området.

- Efterhånden er der opstået tø om dagen i området, men samtidig er der frost om natten. Skiftevis smeltning og genfrysning kan gøre sneen ganske ustabil, forklarer han.

- Samtidig har det også regnet i dag, og det fremskynder smeltningsprocessen.

Ligesom det norske politi er det ikke muligt på nuværende tidspunkt for TV 2 VEJRET at vurdere, om flere sneskred er under opsejling.