Dansker bliver første modtager af penge fra Kim Walls Mindefond

16x9
Kim Walls forældre og bror var alle til stede i New York for at give Anne Kirstine Hermann det første stipendium fra Kim Walls mindefond Foto: Angela Weiss / Ritzau Scanpix

Anne Kirstine Hermann vil bruge stipendium fra mindefond til en bog om dansk kolonialisme i Grønland.

Imens Københavns Byret torsdag tog hul på fjerdedagen i retssagen mod Peter Madsen, var ingen at se fra Kim Walls familie.

For forældrene befandt sig i anledningen af hendes fødselsdag i New York, hvor fonden The Kim Wall Memorial Fund uddelte det første legat. Hun ville fredag være fyldt 31 år.

Kim Wall skal mindes som en dygtig journalist og ikke et offer, lyder det fra hendes forældre.

- Vi vil lade hendes sjæl og sind leve videre. Det vil vi gøre gennem The Kim Wall Memorial Fund, der skal hjælpe andre journalister med at fortsætte det gode arbejde i Kims ånd. Det skylder vi hende, siger Kim Walls mor, Ingrid Wall, i en mindevideo.

Modtageren af det første legat, er den danske journalist Anne Kirstine Hermann.

Mødte familien

Anne Kirstine Hermann, der er født i Aarhus, var i 2007 praktikant på Ritzaus Bureau og har siden arbejdet for blandt andet Politiken og Danmarks Radio.

Hun har blandt andet arbejdet i Grønland, Latinamerika, Tyskland og USA. Undervejs tog hun en kandidat i antropologi, og hun har holdt forelæsninger om både antropologi og journalistik.

I øjeblikket er hun gæsteforsker ved Arthur L. Carter-instituttet for journalistik på New York University.

For godt en uge siden besøgte Anne Kirstine Hermann Kim Walls familie i Skåne. Et møde, som gjorde et stærkt indtryk på den 33-årige dansker.

- Det betød meget for mig at møde forældrene Ingrid og Joachim, siger hun til det svenske nyhedsbureau TT.

- Jeg fik en forståelse for, hvor meget fonden betyder for familien og Kims venner. Jeg fik hørt deres tanker om stipendiet og forstod, at mine journalistiske idealer ligger tæt på dem, som Kim stod for.

Pris går til bogprojekt om Grønland 

Stipendiet på 5000 dollar - omkring 30.000 kroner - skal bruges til et bogprojekt om, hvordan den grønlandske befolkning blev påvirket af den danske assimileringspolitik fra krigens slutning til 1960'erne.

- Mennesker blev tvangsflyttet fra deres bygder til større byer. Folk blev taget fra deres forældre og blev indoktrineret til at blive danskere, siger Anne Kirstine Hermann til TT.

- Det er et fænomen, som vi kender til fra kolonierne, men noget som meget få danskere ved om vores historie med Grønland, fortsætter hun.

Ville have flere kvindelige journalister

Fonden blev oprettet kort efter Kim Walls død og har allerede modtaget donationer for over en million danske kroner.

Gennem legater skal den støtte kvindelige journalister, der dækker subkulturer – ligesom Kim Wall selv gjorde.

For det var et stort ønske hos hende, at flere kvinder skulle gøre sig bemærket rundt om i verden og sætte deres præg.

- Og vi vil gerne hjælpe til, at verden bliver formet ud fra hendes vision, står der på fondens hjemmeside.

Familien håber samtidig, at det vil være med til at styrke mindet om Kim Wall som en dygtig journalist - og ikke et voldsoffer.

- Midt i al elendigheden vil vi gerne have, at hun bliver husket for det, som hun har opnået i sit liv, siger moderen til det svenske medie Trelleborgs Allehanda.

Skrev for anerkendte medier

Inden sin død boede Kim Wall i København med sin danske kæreste og skrev som freelancejournalist for flere internationalt anerkendte medier – blandt andet The New York Times og The Guardian.

Hun blev sidst set i live den 10. august, da hun gik om bord på Peter Madsens ubåd. Den 23. august bekræftede politiet, at hun var død.