Asteroide kan i teorien ramme Jorden om 117 år, men Nasa har en plan

16x9
Arkivfoto af opsendelsen af en rumsonde, der skal hente prøver fra asteroiden Bennu for at udforske planeternes byggesten og deraf afledt livet på Jorden. Foto: Nasa/joel Kowsky / Scanpix Denmark

Har du set film som 'Armageddon' og 'Deep Impact'? Så har du en idé om en af Nasas mange ideer til at beskytte Jorden mod asteroider.

En asteroide kan - selvom risikoen er forsvindende lille - ramme jorden om 117 år.

Det advarer Nasa om. Den hedder Bennu og kan ramme jorden med samme kraft som USA's samlede atomarsenal, hvis det blev affyret på én gang.

Men bare rolig. Nasa har en plan. Det skriver CNN.

Rumfartøj tager kampen op

I en teoretisk øvelse har et hold ingeniører skabt et rumfartøj, der enten kan flyve ind i Bennu eller skyde den ud af kurs med en form for atomvåben, så den ikke rammer Jorden.

Det er i grove træk samme scenarie, som allerede er beskrevet i filmene 'Armageddon' og 'Deep Impact' fra 1998. 

Nasa-ingeniørernes tankeprojekt hedder Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response (hyperhastighedsasteroideafbødningssystem til nødsituationer, red.) - eller forkortet bare Hammer.

- Men der er forsvindende lille risiko for at blive ramt, forklarer astrofysiker Tina Ibsen fra Tycho Brahe Planetariet i København til TV 2.

Hvert år rammes Jordens atmosfære af 100.000 tons, men langt det meste brænder op, og meget af det, der når Jordens overflade, rammer vand og ubeboede egne af Jorden.

Skyd asteroiderne ned 

Men selvom det regnes som usandsynligt, at Bennu rammer Jorden, forventer Nasa, at det kommer til at ske en dag - bare med en anden asteroide.

- Hvis man ser på, hvor mange asteroider der er derude, er det selvfølgelig sandsynligt, at der en dag er noget, der kommer vores vej, siger Tina Ibsen. 

Derfor har man sat gang i projekter som Hammer, der handler om nysgerrighed og om at udforske, hvad der kan lade sig gøre.

- Nogle snakker om 'Armageddon'-stilen, hvor man smadrer asteroiderne, mens andre snakker om at skyde dem ud af kurs. Der er også dem, der snakker om at male dele af asteroiderne hvide for at tiltrække sollys og dermed skubbe dem ud af kurs, siger astrofysikeren til TV 2.

Kan koste mange menneskeliv

Men tankeprojekterne er ikke bare for sjov.

I 2013 ramte en asteroide på 20 meter i diameter Jorden i nærheden af Chelyabinsk i Rusland. Den ramte Jordens atmosfære med en kraft, der var omtrent 30 gange så kraftig som atombomben over Hiroshima, og omkring 1500 mennesker måtte til lægen. 

I den anden ende af spekret ramte en meteor Jorden for 65 millioner år siden. Den meteor efterlod et krater på 150 kilometer i diameter på Yucatan-halvøen i Mexico og ramte med nok kraft til at udslette dinosaurerne som den dominerende form for liv.

Den slags rammer cirka en gang hvert 100 millionte år, men den første og blidere slags er ret almindelig.

Heldigvis rammer de for det meste vores store have og ubeboede egne af Jorden, men har de fremover kurs mod for eksempel en storby, kan selv de små asteroider forårsage ret store skader og tab af menneskeliv.

Nasa holder skarpt øje

Nasa har siden 1970'erne holdt skarpt øje med objekter, der kan komme faretruende tæt på Jorden og har endda en planetarisk forsvarsofficer. 

Og det er her, at Hammer-rumfartøjet kommer ind i billedet. 

Men rumfartøjet og alt det andet er stadig kun på tegnebrættet.

- Der er ikke sat en eneste skrue i noget som helst endnu, understreger astrofysiker Tina Ibsen.

- Der er ikke mange penge inden for rumfart, men der er mange ting, man kan bruge sine penge på. Så hvad skal man bruge dem på? spørger hun retorisk med henvisning til, at pengene brugt på sikkerhed mod trusler fra rummet, er penge der ikke kan bruges på udforskning af rummet.