Vælgerne, der går igen - gengangere hjemsøger russiske valgsteder

I en lille russisk provinsby har vælgerne haft mere end almindelig travlt med at afgive deres stemme - igen og igen.

En kvinde med langt mørkt hår, pink overfrakke og glimtende øreringe går søndag ind og stemmer ved valgstation nummer 216 i den søvnige sydrussiske provinsby Ust-Dzheguta nær Georgien. 

Samme dag går samme kvinde med samme mørke hår, frakke og øreringe ind på valgstation nummer 217. Her afgiver hun endnu en stemme på dagen for det russiske præsidentvalg. Også i Ust-Dzheguta. 

Dokumenteret valgfusk af personer, der stemmer flere gange i den samme lille by eller blot tale om gengangere? Det afhænger af, hvem man spørger.

Forunderligt nok er kvinden langt fra eneste tilfælde, hvor vælgere tilsyneladende stemmer flere gange ved flere forskellige valgsteder. Hele 17 gange sker det søndag i Ust-Dzheguta.

Mand med kasket ses stemme to gange. Han ønskede ikke at svare på spørgsmål om, hvorfor han stemte to gange.
Mand med kasket ses stemme to gange. Han ønskede ikke at svare på spørgsmål om, hvorfor han stemte to gange. Foto: Reuters Staff / Ritzau Scanpix

Høj valgdeltagelse i Ust-Dzheguta

Det er journalister fra nyhedsbureauet Reuters, der har dokumenteret de valgbegejstrede personer. Og Ust-Dzheguta ligger da også forholdsvis højt målt på valgdeltagelse og Putin-begejstring. 

På nationalt plan endte valgdeltagelsen på 67 %. I Ust-Dzheguta lå den på 81,5 %. Vladimir Putin fik 76,7 % af stemmerne på nationalt plan. I Ust-Dzheguta var det imidlertid hele 89,86 %, der stemte på den genvalgte præsident. 

Den lokale valgkommission afviser dog fusk, da en af Reuters-journalisterne konfronterer en valgobservatør med den klare billededokumentation.

- De kunne være tvillinger.  

Kollega i den officielle valgkommission, Zukhra Chomaeva, er heller ikke overbevist, da hun konfronteres med billeder af den samme person ved flere valgsteder:

- Hvordan skulle jeg kunne vide, at det er samme person. De ligner blot hinanden. 

Endnu en vælger, der besøger flere valgsteder. Da han konfronteres ved andet valgsted, afviser han. - Det er første gang, jeg har stemt, lyder det.
Endnu en vælger, der besøger flere valgsteder. Da han konfronteres ved andet valgsted, afviser han. - Det er første gang, jeg har stemt, lyder det. Foto: Staff / Ritzau Scanpix

Genganger: - I skal ikke blande jer, i vores valg

En midaldrende dame med bordeaux-ternet jakke og markante briller ser ud til at fedte med valgkuverten. Først ved valgsted 216 og 20 minutter senere på valgsted 215. 

Ludmila Sklyarevskaya undrer sig over pressens nysgerrighed for valghandlingen i Ust-Dzheguta
Ludmila Sklyarevskaya undrer sig over pressens nysgerrighed for valghandlingen i Ust-Dzheguta Foto: Staff / Ritzau Scanpix

Kvindens navn er Ludmila Sklyarevskaya, og hun er ankommet sammen med otte andre kvinder og en mand. Ifølge Reuters identificeres hun som statsansat mellemleder på et lokalt hospital. 

Også hun afviser enhver antydning af fusk, da Reuters vil interviewe hende. 

- Hvem har bedt jer om at lave den her undersøgelse? I skal ikke blande jer i vores valg, lyder det kontante svar fra Ludmila Sklyarevskaya. 

Ved valgsted 216 registreres Vladimir Putin til at få 1299 stemmer. Flere stemmer end der var stemmesedler, beretter Reuters. 

Endnu en vælger stemmer adskillige gange.
Endnu en vælger stemmer adskillige gange. Foto: Staff / Ritzau Scanpix

Mistanke om svindel preller af

En talsmand fra Kreml tager observationerne fra Reuters med ophøjet ro:

- Hvis rapporterne fra Reuters bakkes op af udtalelser fra den officielle valgkommission, har vi grund til at være bekymrede. Ellers ikke.

Reuters registrerede uoverensstemmelser på samtlige 12 valgstationer i Ush-Dzheguta.

Vladimir Putin har været ved magten i Rusland siden 2000. Med valgsejren kan han kalde sig præsident til 2024.