Udland

Hun var eneste kvinde på 47 år gammelt billede - så blev hun efterlyst verden over

Nu er kvinden endelig anerkendt med navn.

Illustratoren Candace Jean Andersen researchede egentlig til en børnebog om spækhuggere, da hun dykkede ned i en over fyrre år gammel videnskabelig artikel for at få inspiration. Her gjorde hun en opdagelse, hun ikke kunne slippe igen.

Artiklen indeholdt nemlig et billede taget i 1971 ved en konference kaldet 'International Conference on the Biology of Whales'. Her ses 38 forskere - og blandt de mange hvide mænd med slips, var der én, der stak ud. 

En kvinde, en afroamerikaner, og den eneste person på billedet, der ikke er identificeret med navn. Det skriver CNN

Mine venner siger, at det var på tide, at verden lærer mig at kende.

Sheila Minor Huff
En række biologer samlet til en international konference i Virginia i 1971.

- Twitter, jeg er på en mission

Billedet gjorde Candace Jean Andersen nysgerrig. For hvem var kvinden? Hvad lavede hun på den konference? Og hvad var hendes historie? 

Børnebogprojektet blev sat på pause, og illustratoren rakte ud efter svar på Twitter. 

- Hey Twitter. Jeg er på en mission. Denne kvinde var deltager ved en international konference for hvalers biologi i 1971. Hun er den eneste kvinde, og den eneste der bliver beskrevet som "ikke identificeret" i den artikel, jeg fandt billedet i. Alle mændene er navngivet. Kan I hjælpe mig med at lære hende at kende? lød hendes tweet. 

Afviste sekretærjob

Til hendes store overraskelse virkede det. Selvom Candace Jean Andersen ikke havde mange følgere, blev opslaget delt verden over - og i løbet af et par dage stod det klart, at kvinden på billedet måtte være Sheila Minor Huff. 

Som ung tog hun en bachelorgrad i biologi. Da hun søgte sit første job hos den amerikanske myndighed Fish and Wildlife Service, der arbejder med miljøbeskyttelse og bevaringen af artsrigdommen i USA, tilbød chefen hende en stilling som sekretær.

- Jeg sagde: "Nej. Jeg har gået for længe i skole til at være din sekretær", fortæller Sheila Minor Huff til The New York Times

I 1971, da billedet blev taget, var hun biologisk analytiker for selvsamme myndighed.

Miljøspecialist og mavedanser

Efterfølgende har hun haft en 35 år lang videnskabelig karriere, hvor hun har arbejdet for den amerikanske stat. Hun blev pensioneret for 12 år siden som en højtstående miljøbeskyttelsesspecialist. I dag er hun bedstemor til fem og dyrker mavedans i sin fritid. 

Det kunne hun fortælle Candace Jean Andersen, der fandt sin efterlyste kvinde på Facebook og efterfølgende talte i telefon med hende i næsten en time. 

- Hun er virkelig sød. Ydmyg, godhjertet og positiv. Hun havde intet negativt at sige overhovedet, siger illustratoren til CNN. 

Sheila Minor Huff selv havde ikke opfanget, at hun havde været efterlyst på sociale medier, men hun glæder sig over, at hun nu også kan nævnes ved navn som mændene på det gamle billede. 

- Mine venner siger, at det var på tide, at verden lærer mig at kende, siger hun til CNN.