Udland

Handelskrig er udskudt, men EU jubler ikke

Med en lurende handelskrig fra vest og et russisk giftangreb fra øst tager EU-lederne på topmødet livtag med de store uforudsigelige drenge.

Ugens topmøde er torsdag gået i gang i skyggen af den ventede amerikansk straftold, som skulle ramme EU fra natten til fredag.

EU's stats- og regeringschefer havde derfor lagt op til, at handelstruslen fra USA skulle vendes og besvares med det helt store, fælles budskab for frihandel og imod protektionisme. Men torsdag eftermiddag kom meldingen fra Washington: Trumps annoncerede straftold på stål og aluminium kommer ikke til at gælde for EU - indtil videre.

Resultatet kommer efter intense forhandlinger op til topmødet, hvor EU's handelskommissær, svenskeren Cecilia Malmström, blandt andet var på besøg i Washington D.C. i håb om at få EU fritaget fra straftolden - noget, der altså nu er lykkedes.

Selvom nyheden umiddelbart er positiv, så tager statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dog torsdag aften sine forbehold:

- Det er jo positivt, hvis den amerikanske præsident beslutter sig for, at der ikke skal indføres told på stål og aluminium for EU. Det er positivt. Men nu mangler vi dog lige at høre det fra hestens egen mund, og hvad der følger med. Fordi jeg forstår, at man tænker noget midlertidighed og en arbejdsgruppe, og hvad gemmer der sig i det? Det skal vi lige blive lidt klogere på, siger den danske statsminister.

Løkke: - Vi står overfor store udfordringer

Det er et topmøde med de helt store temaer - med to herrer, Putin og Trump, der ifølge de fleste EU-ledere har det tilfælles, at de er ubehageligt uforudsigelige.

For Lars Løkke Rasmussen handler topmødet derfor om, at EU skal komme med et stærkt budskab overfor disse store naboer mod øst og vest:

- Jamen, vi står overfor store udfordringer, og det er også derfor, det er så vigtigt, at vi holder sammen. Og på sådan en lidt trist måde minder det os jo alle sammen lidt om værdien af det her fællesskab, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi kan jo ikke leve i en verden, hvor vi bare tillader, at man kan gøre, hvad man vil, hvad enten det nu er at lave handelsrestriktioner eller at bruge nervegas til at dræbe afhoppede, udvekslede agenter.

EU klemt som en lus mellem to negle

Ifølge TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede er EU og Europa klemt som en lus mellem to negle op til dagens topmøde:

- Handelskrig mod vest, ny kold krig mod øst? Det er de helt store kampe, Europa lige nu skal udkæmpe, og som er på dagsordenen på det her topmøde. På toårsdagen for terrorangrebet i Bruxelles er det handelspolitik og sikkerhedspolitik på den helt store skala, som stats- og regeringscheferne skal tage stilling til, siger Lotte Mejlhede.

- Indtil videre står EU samlet på begge fronter, men presset er stort, fordi det både drejer sig om fundamentale økonomiske og handelsmæssige principper for EU og om den globale sikkerhed, særligt i forhold til den store nabo mod øst.

Her er udvalgte europæiske statslederes holdning til de to kæmpe udfordringer:

Theresa May, Storbritanniens premierminister:

- Rusland har iscenesat et skamløst og hensynsløst angreb mod Storbritannien, da det forsøgte at myrde to mennesker i Salisburys gader. (...) Det er tydeligt, at den russiske trussel ikke respekterer grænser, og hændelsen i Salisbury var en del af et mønster af russisk aggression mod Europa og dets nære naboer fra Vestbalkan til Mellemøsten, siger Theresa May.

Angela Merkel, Tysklands forbundskansler:

- Vi venter på at se, hvad resultatet bliver (med straftolden, red.), men for første gang har Europa præsenteret sig enigt og samlet. Det er godt. og det viser, at man støtter frihandel og er imod protektionisme, siger Angela Merkel.

Donald Tusk, EU-præsident (formand for det Europæiske Råd, red.):

- Vi skal undgå protektionisme på et globalt plan. Protektionisme er en stor risiko for jobs, ikke kun i Europa. Med hensyn til dette er nøglen dialog med USA, siger Donald Tusk.

Emmanuel Macron, Frankrigs præsident:

- Vi skal bygge et Europa, der står sammen: Sammen overfor internationale trusler, (...) sammen om at få overholdt reglerne for international handel og forsvare dens interesser, siger Emmanuel Macron.

Federica Mogherini, EU-kommissionens udenrigschef:

- Vi skal sende et stærkt budskab om, hvor EU står i forhold til handel: Ingen protektionisme, fri og fair handel, EU som værende et eksempel til efterfølgelse i verden, når det kommer til global handel. (...) Fordi fri og fair handel er godt for vores økonomier og godt for globale forhold, siger Federica Mogherini.

- Vi vil også udtrykke vores stærkest mulige solidaritet med Storbritannien efter angrebet i Salisbury (...) Fordi det stærkeste politiske tegn, vi kan give, er sammenhold, sammenhold og sammenhold. Brexit-forhandlingerne formindsker på ingen måde solidariteten - tværtimod, vi står sammen.

Dalia Grybauskaitė, Litauens præsident, til spørgsmålet, om hun også overvejer at udvise russiske diplomater, hvis det bliver endeligt bevist, at Rusland stod bag giftangrebet:

- For det første støtter vi Storbritannien fuldt ud i denne situation, ligesom vi støtter de foranstaltninger, Storbritannien har iværksat. Vi overvejer allesammen sådanne foranstaltninger. Det samme gør jeg som Litauens præsident, siger Dalia Grybauskaitė.

Xavier Bettel, Luxembourgs premierminister:

- Vi venter på information fra May nu, og derefter vil vi tage en beslutning (til et fælles svar, red.). Vi er fuldt solidariske med Storbritannien, det er helt sikkert, siger Xavier Bettel.