Zuckerberg: - Jeg er virkelig ked af, at det her er sket
Facebooks leder lover at undersøge alle apps med adgang til store mængder data før 2014.
Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, siger, at selskabet har "begået fejltagelser" med Cambridge Analytica.
- Jeg er virkelig ked af, at det her er sket, siger Facebook-stifteren i et interview med CNN.
Regeringer rundt om i verden har krævet en forklaring, efter at det er afsløret, hvordan det lykkedes Cambridge Analytica at få adgang til data fra 50 millioner amerikanske profiler på Facebook.
Det skete i forbindelse med den amerikanske valgkamp i 2016 for at hjælpe Donald Trump med at blive præsident.
Til CNN siger Zuckerberg, at han ville ønske, Facebook var gået ud tidligere og advaret brugerne om, at Cambridge Analytica havde adgang til deres data.
- Det er helt klart noget, når jeg kigger tilbage, at jeg fortryder, vi ikke gjorde på det tidspunkt. Der tror jeg, vi fejlede.
Beder brugere om at være tålmodige
Facebook vil nu undersøge alle apps, som før 2014 havde adgang til store mængder data, lover Mark Zuckerberg.
På Facebook beder han brugerne om at være tålmodige.
Han siger, at selskabet allerede er i gang med at rette nogle af problemerne med at høste data fra millioner af brugere.
- Vi har et ansvar for at beskytte jeres data, og hvis vi ikke kan det, fortjener vi ikke at tjene jer, skriver han på Facebook.
- Jeg ved, at det tager længere tid at fixe alle disse sager, end vi kunne ønske, men jeg lover jer, at vi vil arbejde os gennem dette og bygge en bedre tjeneste på længere sigt, skriver han.
Quizapp hentede brugeres data
Mark Zuckerberg beskriver i opslaget, hvordan en udvikler ved navn Aleksandr Kogan udviklede en personlig quizapp i 2013, der blev hentet af 300.000 brugere, som dermed delte brugernes samt nogle af deres Facebook-venners data med appen.
Ifølge Mark Zuckerberg fik Aleksandr Kogan derved adgang til millioner af brugeres data. Han beskriver, at Facebook blev ændret i 2014, så det ikke længere var muligt for apps at få adgang til brugeres venner, medmindre de selv havde hentet appen og givet den adgang til deres data.
Mark Zuckerberg forklarer desuden, at Facebook i 2015 blev opmærksom på, at Aleksandr Kogan havde delt brugernes data fra sin app med Cambridge Analytica. Det førte til, at Aleksandr Kogans app blev udelukket fra Facebook, og Aleksandr Kogan og Cambridge Analytica blev beordret til at slette det data, de havde tilegnet sig om brugerne.
Blev udelukket fra Facebooks tjenester
Mark Zuckerberg forklarer, at man i sidste uge blev opmærksom på, at Cambridge Analytica muligvis ikke havde slettet den data, Facebook havde bedt dem om.
- Vi udelukkede dem straks fra at bruge nogen af vores tjenester. Cambridge Analytica påstår, at de allerede har slettet det tilegnede data, og de er gået med til at blive gransket af et firma, vi hyrer til at bekræfte dette, skriver han.
Afsløringen af datadelingen i New York Times og britiske The Observer i weekenden har fået kursen på Facebooks aktier til at falde brat.
Ekspert: Typisk Mark Zuckerberg
Ifølge Astrid Haug, der er digital rådgiver, er det typisk Mark Zuckerberg at vente lidt, før han reagerer på store sager mod Facebook som denne.
- Og så går han ud og siger: Jeg har ikke fortjent jeres tillid, med mindre vi gør det bedre. Og så går de ud med en ny knap eller en ny dims, der skal fikse det store problem, siger hun.
Hun undrer sig over, at det først er nu, at Facebook melder noget ud om det store misbrug af data, som Facebook har haft kendskab til i flere år.
- Det kan enten være, fordi man ikke forstod omfanget af, hvad Cambridge Analytica havde tænkt sig at gøre med de her data. Det kan også være, fordi de ikke havde lyst til at skabe en verdensomspændende nyhed om, at 50 millioner brugeres data blev misbrugt, lyder det fra Astrid Haug.