Udland

Suspenderet direktør afslører flere møder med Trump

Direktøren fra Cambridge Analytica er blevet fanget på bånd i sagen om misbrug af Facebook-data.

I første omgang var der ikke megen information at hente om detaljerne bag suspenderingen af Alexander Nix, men nu ser det ud til, at den skandaleramte direktør fra analyseselskabet Cambridge Analytica flere gange har talt direkte med USA's præsident Trump. 

De seneste dage er Nix' navn blevet trukket ud af skyggerne, efter at flere internationale medier har afsløret, at Cambridge Analytica med den 42-årige brite ved roret har misbrugt Facebook-data til at hjælpe Donald Trumps valgkamp. 

I weekenden skrev New York Times, at Cambridge Analytica, der arbejdede for Trump-kampagnen under præsidentvalget, har stjålet data om 50 millioner amerikanske vælgere via deres Facebook-profiler. Det London-baserede selskab stjal angiveligt oplysningerne for at kunne udarbejde et program til at forudsige og påvirke vælgernes valg.

Cambridge Analytica afviser i en pressemeddelelse beskyldningerne om datamisbrug.

Mødtes mange gange med Trump

På optagelser foretaget af en undercover-journalist fra Channel 4, som er offentliggjort tirsdag, fortæller Nix, at han "mange gange" mødtes med Donald Trump, og at Cambridge Analytica stod bag en omfattende del af Trump-kampagnens aktiviteter under det amerikanske præsidentvalg i 2016.

- Vi håndterede al research, al data, al analyse, alt det målrettede. Vi kørte hele den digitale kampagne, tv-kampagnen og vores data gik videre til hele strategien, kan Alexander Nix blandt andet høres sige i optagelserne.

Samtidig udtaler Nix på optagelserne, at USA ikke har nogen reel domsmyndighed over Cambridge Analyticas aktiviteter. Det kom til udtryk, da Nix blev afhørt af the House Intelligence Committee. 

- Republikanerne stillede tre spørgsmål - fem minutter, slut. Demokraterne stillede spørgsmål i to timer, forklarer Nix.

Sådan vandt Trump - selvom han tabte

Under mødet deltog også Cambridge Analyticas datachef Alex Taylor, som på optagelserne blandt andet kan høres sige, at selskabets analyser var ansvarlige for, hvordan Trump til sidst kunne indtage Det Hvide Hus på trods af, at Hilary Clinton fik flest stemmer.

- Hvis du tænker på det faktum, at Donald Trump tabte med tre millioner stemmer, men alligevel vandt Electoral College (flest valgmænd red.), så er det på grund af data og research. Det er sådan, han vandt valget, forklarer Alex Taylor på de skjulte optagelser.

Både Facebook og Cambridge Analytica nægter at have gjort noget forkert, men de to firmaer undersøges nu af myndigheder i flere lande.

Cambridge Analytica hævder desuden, at Channel 4's afsløring er "redigeret og skrevet" for at vildlede indholdet i samtalen, skriver CNN. Også Nix selv er gået i forsvar og har i en udtalelse understreget, at Cambridge Analytica ikke beskæftiger sig med fælder eller bestikkelse. 

Cambridge Analytica har selv indledt en undersøgelse af sagen, og med suspendringen af Nix har selskabet også taget afstand fra hans udtalelser på de skjulte optagelser fra Channel 4.