Danskere forsinket i over 40 timer på flyrejse

Fly fra Bangkok til København var forsinket i over 40 timer.

Mange danske flypassagerer har gennem flere døgn været strandet i Thailands hovedstad, Bangkok. 

Mandag den 19. marts klokken 10.40 skulle et Dreamliner-fly fra det norske luftfartsselskab Norwegian have været lettet fra Suvarnabhumi Lufthavn i Bangkok med kurs mod Kastrup i København. 

Men sådan skulle det ikke gå, og først med over 40 timers forsinkelse landede flyet i Danmark. Det fortæller den danske passager Michael Rastrup Smith til TV 2.

- Da vi oprindelig var på vej ud til startbanen meddelte kaptajnen, at computeren, der styrer alt ombord, ikke havde kontrol over brændstofpumpen, der pumpede løs. Al elektronik i flyet blev lukket ned, og vi blev sendt ud af flyet og indkvarteret på Novotel Airport Hotel, 12 timer efter vores oprindelige afgangstid, siger Michael Rastrup Smith.

Den danske flypassager fortæller videre, at han og hans kone de følgende to døgn opholdt sig på Novotel Airport Hotel, men at hverken han eller de andre 65 passagerer, der blev installeret på hotellet, kunne komme i kontakt med repræsentanter fra Norwegian.

Norwegians nyeste fly

Ifølge Michael Rastrup Smith blev hans fly udsat igen og igen - uden at han eller andre kunne få nogen forklaring på, hvorfor flyet blev forsinket. 

Det fly, danskeren og de andre passagerer skulle rejse med, er Norwegians nyeste fly, en Dreamliner 787-9. 

Michael Rastrup Smith hævder, at forsinkelsen skyldtes, at Norwegian skulle have transporteret nye reservedele til Bangkok fra Boeing i USA, men at disse aldrig nåede frem.

I stedet, siger Michael Rastrup Smith, valgte man at flyve i det oprindelige fly. 

- Vi fløj så til Dubai og mellemlandede. Her tankede vi op og fløj til København på et fly, der kun var fyldt på den ene tank. Det fortalte kaptajnen, da jeg og en række andre passagerer omringede ham i flyet og afkrævede ham nogle svar på, hvorfor vi var i Dubai.

- Som passagerer har vi intet fået at vide af Norwegian undervejs. En ting er, at vores fly er forsinket i så lang tid, noget helt andet er, at man vælger at flyve med et defekt fly og ikke oplyser os passagerer om, hvorfor man mellemlander i Dubai. Vi fandt først ud af, at vi skulle over Dubai, da vi sad i afgangshallen i Bangkok, siger Michael Rastrup Smith.

Norwegian bekræfter teknisk fejl 

Michael Rastrup Smith og hans kone landede endelig i København onsdag den 21. marts morgen klokken 9.25. 

De skulle oprindelig være landet klokken 16 om eftermiddagen mandag den 19. marts. 

- Alle passagererne var jo rasende. Vi har ikke set nogen repræsentanter fra Norwegian overhovedet. Da vi endelig lettede, sagde kaptajnen over højttalerne, at han havde hørt, at vi havde ventet i så mange timer, og at han undskyldte for det. Han sagde så, at han senere ville vende tilbage og orientere os om, hvorfor vi fløj til Dubai, men det skete aldrig, siger Michael Rastrup Smith til TV 2.

Norwegian bekræfter, at de mange passagerer har været forsinket med et af selskabets fly fra Bangkok. 

- Det er rigtigt, at der desværre har været en teknisk fejl på den pågældende afgang, der har forårsaget forsinkelse. Det er selvfølgelig beklageligt og frustrerende for passagererne. Jeg ved, at vores folk i Bangkok har sørget for passagererne så godt som muligt for at mindske deres gener, siger Andreas Hjørnholm, kommunikationschef i Norwegian i Danmark.

Han forklarer, at problemerne rigtig nok skyldtes en defekt på en enkelt af flyets brændstofpumper.

- Det nedsætter flyets rækkevidde, fordi der ikke kan være så meget brændstof ombord som ellers. Derfor gjorde vi en mellemlanding i Dubai på vej til København for at tanke, siger kommunikationschef Andreas Hjørnholm.

Underskud på 300 millioner

I februar blev det meldt ud, at Norwegian kom ud af 2017 med et trecifret millionunderskud. Det skyldes blandt andet højere priser på brændstof.

Året før havde Norwegian ellers leveret et overskud på 1,1 milliarder norske kroner.

Oveni det havde Norwegian i sommeren 2017 en lang række aflysninger på sine flyvninger. Helt præcis 6000 forsinkede fly og 170 aflysninger havde selskabet i juli sidste år, rapporterede branchemediet check-in.dk.

Sidste sommer kom det også frem, at Norwegian vokser i stor hast, men det koster både på evnen til at tjene penge og på kundetilfredsheden.

Hos erstatningstjenesten flyhjælp.dk er knap hver fjerde førte sag rettet mod Norwegian. Flyselskabet er det andet største målt på passagerer i København.