Udland

- Vi er meget bekymrede, siger FBI om formodet seriebomber

En formodet seriebomber spreder lige nu frygt i den amerikansk by Austin, Texas. Det bekymrer politiet, at de ikke kender motivet.

Endnu en eksplosion rystede tirsdag morgen lokal tid borgerne i den amerikanske stat Texas.

Det er den seneste af fem pakkebomber, der inden for tre uger har kostet to personer livet og såret yderligere fire.

Ifølge TV 2s korrespondent Kirstine Biltoft-Knudsen er der flere ligheder mellem pakkerne.

- Derfor jagter politiet en seriebombemand. Det vil sige, at de mener, at det er den samme gerningsmand, der står bag alle fem pakkebomber, siger hun.

Dusør udlovet

Episoderne har fået myndighederne til at opfordre alle i byen til at ringe til politiet, hvis de modtager en uventet pakke.

- Vi ved ikke, hvad motivet kan være. Vi ved, at de hjem, hvor pakkerne er sendt til, tilhører afroamerikanere. Så vi kan ikke udelukke, at der er tale om hadforbrydelser, siger politichef Brian Manley.

I håbet om et afgørende tip har politiet udlovet en dusør på 115.000 dollars - knap 700.000 danske kroner - til den person, der kan lede dem til gerningsmanden.

Politiet er bekymret

Selvom politiet nu er overbevist om, at der er tale om den samme gerningsmand, har der stadig været afvigelser i mønstret, der har medført tvivl.

For de tre første pakkebomber blev afleveret på ofrenes dørtrin i Austin og var dem, der kostede henholdvis en 39-årig og 17-årig livet. Derudover kom en ældre dame alvorligt til skade.

Den fjerde afveg ved at være efterladt i vejsiden i et villakvarter i samme by, hvor den blev udløst af en snubletråd og forårsagde alvorlige, men ikke livstruende skader på to unge mænd.

- Det her med snubletråden ændrer billedet. Det er mere sofistikeret og ikke rettet mod enkeltpersoner. Vi er meget bekymrede, siger Christopher Combs, der er FBI's chef for efterforskningen.

Den femte brevbombe gik af på en postcentral – denne gang nær byen San Antonia, der ligger få timers kørsel fra Austin. En medarbejder på centralen blev såret, da pakken eksploderede.

Den skulle angiveligt være sendt fra Austin til en adresse samme sted. De andre pakker er dog ikke registeret af nogen af de kendte pakkepostfirmaer, hvilket betyder, at de med stor sandsynlighed er leveret af gerningsmanden.

Hos flere vækker de tilsyneladende umotiverede eksplosioner ubehagelige minder fra en tidligere sag.

Mønstret er set før

Der er flere ligheder mellem de seneste pakkebomber og en fængslet seriemorder kendt under navnet Unabomber.

Han hedder Theodore Kaczynski og stod bag en række pakkebomber, der i perioden 1978 til 1995 dræbte tre personer og sårede yderligere 23.

Og det er noget, der stadig sidder i indbyggerne i Austin, fortæller TV 2s korrespondent Kirstine Biltoft-Knudsen. 

- Den frygt, som mange følte dengang, er lige præcis den frygt, som borgerne i Austin frygter i dag, fordi ingen reelt ved, hvem der bliver det næste offer, siger hun.

Bror tippede politiet

Ofrene havde typisk forbindelse til udvikling af nyere teknologi, som Theodore Kacynski, der selv har en doktorgrad i matematik, frygtede.

Gennem to årtier jagtede amerikansk politi ham, men det blev et tip fra gerningsmandens bror, der i 1995 resulterede i en anholdelse af seriebomberen.

At der skulle gå så lang tid, før politiet kunne udpege Theodore Kaczynski som gerningsmanden, er der en god grund til.

Placerede falske spor

Unabomberen gjorde sig store anstrengelser for at forvirre politiet. Blandt andet placerede han hår, han havde fundet på en busstation, på et af gerningsstederne.

En anden manøvre, som massemorderen brugte for at skjule sine spor, var at manipulere med sin skostørrelse. Det gjorde han ved at påklistre for små såler under sine sko.

I 1998 blev massemorderen idømt livstid for sine forbrydelser.