Udland

Næsehorn tæt på at uddø - nu er der kun to hunner tilbage

Den sidste han af arten det nordlige hvide næsehorn er død. Nu er der kun to hunner tilbage.

Det 45 år gamle næsehorn Sudan havde været syg længe.

Trods utallige forsøg på at holde liv i det store dyr gjorde flere infektioner og alderdom mandag udslaget: Sudan måtte aflives.

Det oplyser dyrereservatet Ol Pejeta i Kenya, som har været næsehornets hjem i de senere år.

- Vi på Ol Pejeta er meget berørte af Sudans død. Han var en fantastisk ambassadør for sin art og vil blive husket for sit arbejde med at skabe global opmærksomhed omkring situationen - ikke blot for næsehorn, men for tusindvis af andre arter, der er truet af udryddelse grundet uholdbar menneskelig aktivitet, udtaler reservatets administrerede direktør, Richard Vigne, på Twitter.

Arten kan reddes ved hjælp af surrogater

Men Sudans død er ikke kun en trist nyhed for dyrepasserne. Det er ikke mindre end fatalt for hele hans art.

Han tilhører arten det nordlige hvide næsehorn og var den sidste tilbageværende han.

På grund af sin status er han siden sin ankomst til Kenya blevet døgnbevogtet af bevæbnede mænd i forsøget på at holde krybskytter væk.

Vagterne var dog ikke i stand til at holde alderdommen for døren. Og nu er der stor sandsynlighed for, at arten helt uddør.

Der er blot to hunner tilbage af samme art, og det er op til dem at føre arven videre, lyder det fra reservatet Ol Pejeta:

- Det eneste håb for bevarelsen af denne underart ligger nu i udviklingen af fertiliseringsteknikker ved at bruge æg fra de to resterende hunner, opbevaret sæd fra nordlige hvide hannæsehorn og ved brug af surrogater i form af sydlige hvide næsehorn, siger Richard Vigne. 

Hvide næsehorn i syd også truet

Det nordlige hvide næsehorn er den ene af to underarter til det hvide næsehorn i Afrika. 

Mens det nordlige hvide næsehorn er så godt som forsvundet, er den anden underart - det sydlige hvide næsehorn - klassificeret som "næsten truet" af Den Internationale Union for Naturbevarelse (IUCN).

Modsat sine artfæller i nord findes der omtrent 18.000 sydlige hvide næsehorn, men også denne er truet af krybskytter, oplyser Verdensnaturfonden, WWF.

I århundreder har pulveriserede horn fra næsehorn været anvendt i traditionel asiatisk medicin, hvor man tror, at pulveret kan kurere en lang række lidelser.

Sidste år ophævede Sydafrika sit mangeårige forbud mod køb og salg af næsehorn i landet. Flere dyrevelfærdsorganisationer frygter derfor, at tilladelsen vil sætte yderligere skub i krybskytteri og illegal handel med hornene.

I årenes løb er der gjort flere forsøg på at få Sudan til at parre sig med sine to artsfæller, men uden held.