Udland

Afviser misbrug af Facebook-data i Trumps valgkamp

Facebooks aktieværdi faldt mandag med mere end 6,7 procent på børsen ovenpå weekendens beskyldninger om muligt datamisbrug af selskabet.

Analyseselskabet Cambridge Analytica med hovedsæde i London nægter anklager om datatyveri fra Facebook, som er blevet fremsat i blandt andet The New York Times og britiske The Observer.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

I weekenden skrev flere medier, at Cambridge Analytica, der hjalp Donald Trump under præsidentvalgkampen, har stjålet data om 50 millioner amerikanske vælgere via deres Facebook-profiler.

Trumps kampagnestab købte oplysninger

Cambridge Analytica stjal angiveligt oplysningerne for at kunne udarbejde et program til at forudsige og påvirke vælgernes valg.

Resultatet blev ifølge The New York Times solgt til Trumps kampagnestab.

Whistleblower står frem

En whistleblower og tidligere medarbejder i Cambridge Analytica, Christopher Wylie, fortalte mandag til flere medier, at selskabet fandt frem til personer, som virkede påvirkelige og sendte data, som kunne ændre deres opfattelse af, hvad der reelt skete.

I pressemeddelelsen fra Cambridge Analytica står der, at mediernes "kilde ikke giver et retvisende billede af hverken ham eller virksomheden gennem sine kommentarer".

- I 2014 modtog vi Facebook-data og derivater af Facebook-data fra et andet firma, GSR. Vi handlede i god tro og leverede data til forskning, skriver Cambridge Analytica i pressemeddelelsen.

- Efter at det senere blev kendt, at GSR havde brudt sin kontrakt med Cambridge Analytica, fordi selskabet ikke havde overholdt loven om databeskyttelse, slettede Cambridge Analytica alle Facebook-data og derivater i samarbejde med Facebook.

Undersøges af myndighederne

- Disse Facebook-data blev ikke brugt af Cambridge Analytica som del af den service, selskabet leverede til Donald Trumps præsidentvalgkamp. Ej heller blev der udført personlig målrettet reklame for denne klient, lyder det.

De britiske myndigheder mener dog, at Cambridge Analytica ikke har været samarbejdsvillig i sagen. Derfor vil myndighederne tirsdag bede om en ransagningskendelse for at kunne gennemgå selskabets dataservere.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Store konsekvenser på børsen

Facebooks administrerende direktør, Mark Zuckerberg, har hidtil ikke ønsket at kommentere sagen om datatyveriet fra de 50 millioner brugerprofiler på Facebook i offentligheden.

Ifølge The Guardian faldt Facebooks aktieværdi på Nasdaq-børsen med mere end 6,7 procent mandag ovenpå weekendens afsløringer.

Investorerne er bekymrede for konsekvenserne af beskyldningerne mod Facebook, og dermed blev selskabets værdi reduceret med intet mindre end 36 milliarder dollar.

Mark Zuckerberg ejer 16 procent af Facebook, og stifteren af de sociale medie mistede således i omegnen af 5,5 milliarder dollar af sin personlige formue.