Udland

EU-lande i stærk fordømmelse af giftangreb

Udenrigsminister Anders Samuelsen og hans kolleger i EU lover solidaritet med Storbritannien.

Chok, vrede og retfærdighedssans.

Der var ingen slinger i sammenholdet, da EU's udenrigsministre mandag nåede til en fælles udtalelse efter det giftangreb, som tidligere på måneden ramte en tidligere russisk agent med bopæl i Salisbury.

 - EU udtrykker sin ubetingede solidaritet med Storbritannien og dets støtte, herunder for de britiske bestræbelser på at bringe de ansvarlige for denne kriminelle handling for retten, hedder det i udtalelsen.

Mere efterforskning fra EU

Efter mødet i Bruxelles lover EU, at man fortsat vil afdække mere præcist, hvad der er sket i forbindelse med forsøget på at likvidere den tidligere efterretningsmedarbejder Sergei Skripal og hans voksne datter.

- EU vil forblive tæt fokuseret på dette spørgsmål og dets konsekvenser, siger EU's udenrigsministre.

Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen betegner sagen som "dybt alvorlig" og hilser det velkomment, at man fra EU's side er nået frem til en klar afstandtagen.

- Mange borgeres liv blev truet af denne hensynsløse og ulovlige handling. EU tager den britiske regerings vurdering, at det højst sandsynligt er Rusland, der er ansvarlig, ekstremt alvorligt, lyder det.

Første giftangreb i 70 år

Samtidig erklærer EU-landene sig chokerede over den første brug af nervegift på europæisk jord i over 70 år. De konstaterer, at den nervegift, der er brugt, er udviklet af Rusland. Nervegiften går under navnet novichok og er ekstremt giftig.

- Enhver brug af kemiske våben under enhver omstændighed er fuldstændig uacceptabel og udgør en sikkerhedstrussel mod os alle, siger EU's udenrigsministre samstemmende.

- Det er også et brud på international lov og underminerer den regelbaserede orden, lyder det i en fælles erklæring, som dog endnu ikke har taget stilling til eventuelle sanktioner mod Rusland.

Skripal blev i 2006 dømt i Rusland for at spionere til fordel for Storbritannien. Han blev i 2010 frigivet i forbindelse med en udveksling af spioner mellem USA og Rusland.

Siden har han i al ubemærkethed levet i den engelske by Salisbury sammen med sin voksne datter Julia indtil den 4. marts, hvor far og datter blev fundet på en bænk i overhængende livsfare.

Mistanke om likvidering

Mistanken om, at der kunne være tale om en livkidering i stil med den, der tidligere har ramt russiske overløbere og systemkritikere, blev bekræftet i dagene efter.

Den britiske regering besluttede efterfølgende at udvise 23 russiske diplomater. Men yderligere sanktioner kan komme på tale, hvis briterne agter at følge sagen helt til dørs, antyder Anders Samuelsen efter EU-topmødet i Bruxelles.

- Vi vil nu evaluere på og se, hvad der kommer fra britisk side, siger Samuelsen til TV 2.