Udland

Danske politikere forudser mere russisk aggression

Vladimir Putins genvalg som Ruslands præsident vækker bekymring i både Venstre og hos Socialdemokratiet.

Valgresultatet var i kategorien jordskredssejr. Men selv om Vladimir Putin på papiret nyder massiv folkelig opbakning, får hans fornyede præsidentkandidatur en betydeligt mere kølig modtagelse hos en række danske politikere.

For nok har den foreløbige optælling vist, at Vladimir Putin får den største opbakning nogensinde ved et russisk præsidentvalg. Men det er samtidig en sejr, der er kommet i hus dels ved at slå på russisk nationalisme, dels ved at anlægge en hård og konfronterende kurs mod Vesten.

Det siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, til TV 2.

Frit lejde til hård retorik

- Putins valgsejr kommer til at betyde mere af det samme. Putin vil se det her som frit lejde til at fortsætte den meget hårde retorik og ikke mindst (de hårde, red.) handlinger rettet mod Vesten.

Udenrigsminister Anders Samuelsen fra Liberal Alliance deler bekymringen i sit syn på Ruslands udenrigspolitiske ageren.

- Der er rigtig mange ting fra russisk side i øjeblikket, som er uacceptable. Det være sig det, der foregår i Ukraine med Krim, den manglende implementering af Minsk-aftalerne eller giftangrebet i Salisbury, siger Samuelsen med henvisning til den russiske eks-spion Sergei Skripal, som i England blev forsøgt likvideret sammen med sin datter.

Den 4. marts blev den tidligere dobbeltagent og hans datter fundet bevidstløse på en bænk i byen Salisbury. Siden blev det fastslået, at de havde været udsat for et angreb med et meget giftigt, kemisk stof. Begges tilstand er stadig yderst kritisk.

Men trods stærke indicier på, at Vladimir Putin har trukket i trådene for at sætte sig i respekt både overfor tidligere støtter og de vestlige lande, der har valgt at beskytte dem, afviser den genvalgte præsident pure at skulle stå bag forsøget på at likvidere den tidligere agent.

- I det hele taget tror jeg, at ethvert fornuftigt menneske forstår, at det er totalt sludder, vrøvl og nonsens, at nogen i Rusland har tilladt sig sådan en handling op til præsidentvalget og VM i fodbold. Det er utænkeligt, har afvisningen lydt fra Putin i timerne efter, at han havde sikret sig seks år mere i præsidentembedet.

Den kontante afvisning synes dog ikke at have nogen sikker gang på jord. Og derfor er der også en højspændt atmosfære i Bruxelles, hvor Anders Samuelsen mandag sammen med en række toppolitikere afventer en fælles stillingtagen fra EU.

- Fra dansk side er vi villige til at stå skulder ved skulder med briterne i det her. Det, jeg vil gøre i første omgang, er at lytte til, hvad briterne siger, og det er jeg spændt på at høre Boris Johnsons (britiske udenrigsminister, red.) bud på. Jeg er ikke i tvivl om, at der kommer nogle skarpe signaler fra briterne, men hvordan de ønsker, vi går ind og støtter, er jeg mere i tvivl om, siger Samuelsen til TV 2.

Også Nick Hækkerup fra Socialdemokraterne peger på, at Putin med sin overvældende sejr næppe vil skrumpe i selvfølelse. Hverken indenrigs- eller udenrigspolitisk.

- Vi vil komme til at opleve et Rusland og en Putin, som stadig har de dér stormagtsambitioner. Og dermed vil de fortsat true og intimidere og optræde aggressivt overfor Vesten og dermed Danmark, siger Hækkerup til TV 2.

Putins egen sandhed

At Putin ved det netop overståede valg fik tilslutning fra 76 procent af de stemmeafgivende vælgere, imponerer ikke Hækkerup.

- Når man får så godt et valg, er det også et udtryk for, at man har medierne på sin side, og at oppositionspolitikerne ikke må være med. Det er Putins egen sandhed, der er blevet fortalt, og når der tillige går rygter om valgsvindel, er det ikke så svært, siger Nick Hækkerup.

Om den danske samhandel med Rusland kommer op i gear efter en ny valgperiode til Vladimir Putin, mener Michael Aastrup Jensen er mere end tvivlsomt.

- Jeg håber det, men tror det ikke. Jeg tror desværre, vi vil se Putin fortsætte stilen, og det vil han gøre, fordi Ruslands økonomi har det rigtig, rigtig hårdt. For at fjerne fokus fra det vil han på den udenrigspolitiske scene vise, at han stadig er den stærke mand, forudser Venstres udenrigsordfører.