Putin får seks år mere som præsident, men billeder af valgfusk præger sejren

Der har ikke været reel konkurrence til præsident Vladimir Putin i valgkampen, siger TV 2s korrespondent i Moskva.

Der er ingen tvivl om resultatet: Præsident Vladimir Putin bliver siddende på posten som Ruslands præsident de næste seks år med over 70 procent af stemmerne, lyder det fra den russiske valgkommission.

Kort tid efter meddelelsen fra valgkommissionen trådte Putin ud på en stor scene tæt på Den Røde Plads i Moskva, hvor han takkede sine støtter.

- Sammen vil vi udføre vigtigt arbejde i Ruslands navn, sagde han blandt andet i sin tale fra scenen, som stod der i anledningen af, at det søndag var årsdag for den russiske annektering af halvøen Krim i 2014.

- RUSLAND, RUSLAND, RUSLAND, RUSLAND, blev der efterfølgende råbt på russisk.

Men ligesom ved tidligere valg i landet er der meldinger om urent trav ved flere valgsteder. Faktisk har observatører registreret over 1700 uregelmæssigheder ved valget.

Nogle steder er der proppet ekstra sedler i stemmeboksene, mens der går meldinger om, at vælgere andre steder har fået lov til at stemme mere end én gang.

Stemmeboksfodring ved valgsteder

I nedenstående video ser man flere eksempler på valgtilforordnede og andre personer, som på den ene eller anden måde fodrer stemmeboksene med ekstra stemmer.

Der er registreret omkring 1700 tilfælde af fusk ved det russiske valg Video: Sebastian Goos

Ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen har styret i Kreml haft en ambition om en høj valgdeltagelse, da dele af oppositionen har opfordret til boykot af valget. Han kan fortælle, at der i Moskva for eksempel har været markeder ved valgstederne for at lokke folk til urnerne.

- Jeg tror ikke, at man behøver at så tvivl om, at Putin er den, der får flest stemmer. Men selvfølgelig sætter den slags indberetninger om valgsnyd en plet på hans legitimitet - og også legitimiteten af dette valg. Er det så rent og pænt, som man gerne vil have det til at se ud? siger Uffe Dreesen, som følger valget fra Moskva.

Putin hang på væggene

I løbet af valgdagen har der også været meldinger om, at ansatte i statslige institutioner modtog et brev fra deres administrationer om, at man måtte tage familien med til valglokalerne.

De fik også at vide, at de kunne stemme ved valglokaler på arbejdspladsen. Alt sammen i forsøget på at lokke flere til at stemme.

- I valglokalerne hænger der billeder af Putin på væggene. Hvis de vælger ikke at stemme, bliver det gjort klart for dem, at de må være "klar til at tage konsekvenserne", siger seniorrådgiver Lene Wetteland fra menneskerettighedsorganisationen Helsinki-komitéen til det norske nyhedsbureau NTB.

Her trækker en valgtilforordnet en bunke stemmesedler op af skuffen. Kort efter ser man hende placere dem i stemmeboksen.
Her trækker en valgtilforordnet en bunke stemmesedler op af skuffen. Kort efter ser man hende placere dem i stemmeboksen. Foto: TV 2

Ingen reel konkurrence til Putin

Ifølge Uffe Dreesen har der ikke reelt været konkurrence fra de andre opstillede kandidater til valget. Ved flere tv-debatter, hvor Putin ikke har deltaget, har de øvrige kandidater været i totterne på hinanden.

- Det har på mange måder været beretningen om kæmpen og de syv små dværge. Han har været oppe imod syv modstandere, men det er Putin, som har domineret medierne. Ikke som led i en valgkamp selvfølgelig, for han er jo den, som skal passe butikken, så man ser ham hele tiden foretage det ene, det andet og det tredje og fjerde.

Ved den sidste tv-debat inden valget gik det bogstaveligt talt op i råberi og tårer. Kandidaten Ksenia Sobtjak forlod studiet med tårerne trillende ned ad kinderne efter en verbal overfusning fra kandidaten Vladimir Sjirinovskij.

- Putin har holdt sig ude af tv-debatter, hvor de andre har kunnet kompromittere hinanden ved at kaste vand i hovedet på hinanden, skændes og opføre sig som i en børnehave, forklarer Uffe Dreesen.

Vladimir Putin har været ved magten i Rusland siden 2000. Med denne valgsejr kan han fortsætte seks år mere.

Hvor er Rusland på vej hen med Putin ved roret?
Fire Rusland-kyndige giver deres bud på Ruslands fremtid under Vladimir Putins ledelse.