Udland

Rusland-kender: Udvisning af briter er ren standard

Ruslands udvisning af 23 britiske diplomater ændrer ikke noget ved sagens kerne, mener Storbritanniens premierminister.

At Rusland nu udviser 23 britiske diplomater fra landet er en mild reaktion på briternes udvisning af det samme antal russiske diplomater.

Det mener den tidligere danske generalkonsul i den russiske storby Sankt Petersborg og direktør i lobbyfirmaet Policy Group Jens Worning.

- Det er ren standard. Rusland skal gøre det samme som briterne - 23 mod 23.

- Det kan lyde voldsomt, at man også vil lukke briternes generalkonsulat i Sankt Petersborg, men byen er ikke så vigtig længere, siger Jens Worning.

Han henviser til, at Danmark i år har valgt at nedlægge sit generalkonsulat i den russiske by.

- Lukningen af briternes konsulat kan komme til at skade landets erhvervsinteresser i byen. Men så er Moskva altså ikke mere end 6-700 kilometer væk. Det er ikke så vigtigt, siger Worning.

Dér er sagen virkelig eksplosiv

Han mener, at russerne med lørdagens reaktion undgår at eskalere konflikten med Storbritannien.

- Det er en meget forudsigelig og relativt mild reaktion, siger den tidligere generalkonsul.

Konfliktens fortsatte forløb afhænger ifølge Jens Worning af, hvor mange beviser der ligger bag briternes anklager mod Rusland og direkte mod præsident Vladimir Putin.

- Det er dér, hvor sagen er virkelig eksplosiv.

- Theresa May (den britiske premierminister, red.) har sagt, at det er meget sandsynligt, at den russiske regering var involveret. Udenrigsminister Boris Johnson har kaldt det overvejende sandsynligt, at Putin kendte til det.

- Hvis der er substans i det, så er det rigtig, rigtig alvorligt, siger Jens Worning.

Ligesom Jens Worning er det britiske udenrigsministerium ikke overrasket over russernes reaktion.

Venter på russisk forklaring

Ministeriet siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det var ventet. Som reaktion bliver Storbritanniens nationale sikkerhedsråd i næste uge kaldt sammen for at drøfte, hvad der nu skal ske.

- Vor prioritet i dag er at sørge for vort personale i Rusland og bistå de, der skal tilbage til Storbritannien, lyder det i en erklæring.

Videre siger udenrigsministeriet, at det efter meldingerne fra Moskva stadig er Rusland, som skal forklare sig oven på det nervegiftangreb i Salisbury, der har udløst krisen.

Det var i Salisbury, at den russiske tidligere dobbeltagent Sergej Skripal og hans 33-årige datter, Julia, den 4. marts blev fundet bevidstløse på en bænk.

Det blev senere konstateret, at de var syge af nervegift. Briterne mener at have sporet giften til Rusland.

Ruslands regering har afvist at kende til sagen. Russerne har ikke besvaret Storbritanniens spørgsmål om, hvordan en russiskproduceret nervegift kan blive brugt i Salisbury.

May fastholder

Ruslands udvisning af 23 britiske diplomater ændrer ikke noget ved sagens kerne. Det mener Storbritanniens premierminister, Theresa May, der lørdag taler til forårssamlingen i det britiske konservative parti.

- Ruslands svar ændrer ikke noget på kendsgerningen, nemlig et drabsforsøg på to personer på britisk jord. Og der er ingen anden konklusion, end at den russiske stat er skyldig, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP i talen i den britiske hovedstad, London.

May siger samtidig, at den britiske regering i de næste dage vil drøfte med Storbritanniens allierede, hvilke skridt der nu skal tages.

- Vi vil aldrig tolerere trusler på britiske statsborgeres eller andres liv på britisk jord fra den russiske regering. Vi kan være trygge ved den stærke støtte, vi har fået fra vore venner og allierede rundt om i verden, siger hun også ifølge Reuters.

Det kommer ikke bag på Storbritannien, at Rusland nu udviser 23 britiske diplomater, efter at briterne gjorde det samme mod Rusland tidligere på ugen.

Premierministerens bemærkninger knytter sig til lørdagens melding fra Ruslands udenrigsministerium.