Udland

Medierne har døbt dem 'Puteens' og de er vilde med deres præsident

På søndag går russerne til præsidentvalg. De fleste førstegangsvælgere har aldrig kendt til andet end et land med Putin ved magten.

De var kun små babyer, da Vladimir Putin i 2000 første gang blev valgt til Ruslands præsident. De mange førstegangsvælgere på mellem 18 og 20 år har ikke kendt til andre ledere i landet. Godt nok måtte Putin på grund af valgreglerne lade Medvedev overtage præsidentposten i perioden fra 2008 til 2012.

Men Putin trak i trådene som landets premierminister og blev af de fleste regnet som landets reelle leder. I 2012 blev Putin så genvalgt som præsident, og alle meningsmålinger viser, at Putin atter bliver genvalgt på søndag. 

De mange unge russere er således vokset op med Putin og hans kontrol over de statslige medier. Det er en af grundene til, at Putin er særdeles populær blandt de unge, som hylder ham som en anden popstjerne. De unge russere kaldes Generation Putin, eller som de engelsksprogede medier har døbt dem: Puteens.

Levestandard stiger - arbejdsløshed falder

De unge kan også direkte mærke, hvordan levestandarden er forbedret, siden Putin første gang blev valgt til præsident i 2000. Ifølge National Geographic var det russiske bruttonationalprodukt per indbygger omregnet til danske kroner på 85.000. I dag er det på over 144.000 kroner. Det er en stigning på over 70 procent. Til sammenligning er det gennemsnitlige bruttonationalprodukt per indbygger i EU steget med 17 procent i samme periode.

Det er også blevet nemmere for de unge at finde et arbejde. I Sovjettiden fandtes der officielt ikke arbejdsløse. Det kom derfor som et chok for mange russere, efter Sovjetunionen gik i opløsning i 1991, at der var fem procent arbejdsløse.

Under præsident Jeltsin steg arbejdsløsheden til 13 procent, og da Putin i 2000 blev valgt til præsident, lå arbejdsløsheden på 11 procent.

I dag er arbejdsløshedsprocenten nede på seks procent.

Selvom Putin således har stor opbakning blandt de unge, er det bestemt ikke alle, der er lige vilde med Putin.

Tv-kanalen Current Time, der hører under den amerikansk finansierede Radio Free Europe, har talt med fem vidt forskellige unge førstegangsvælgere.

Den pragmatiske

Anna Nikitina tror ikke valget bliver ærligt og fair. Alligevel vil hun stemme på Putin, for ham har hun vænnet sig til. Video: Michael Rathje

Anna Nikitina er 18 år og bor i landsbyen Uiskoe i Uysky-distriktet tæt på grænsen til Kasakhstan, 1768 kilometer øst for Moskva. Hun er glad for musik og for at tegne. Hun dyrker biathlon og arbejder som skydeinstruktør. På journalistens spørgsmål, om hun tror, valget er ærligt og fair, svarer hun omgående nej.

- Jeg tror, de allerede har besluttet det hele for os.

Alligevel vil hun helt sikkert stemme, og hendes stemme går til Putin, for som hun siger:

- Vi har jo vænnet os til Putin. 

Den patriotiske

Aleksandr Zaitsev er patriot og han er stolt af landets præsident, udenrigspolitik, våben og hær. Video: Michael Rathje

Aleksandr Zaitsev er også 18 år. Han er studerende og bor i byen Nizhny Tagil i Sverdlovsk, nordøst for Moskva. Han fortæller, at han ikke ønsker forandringer og bedst kan lide stabilitet. Da journalisten spørger, om han er patriot, kommer svaret prompte: "Ja!"

Aleksandr Zaitsev er aktivist i organisationen Arbejdende Unge, som støtter Putin. Da han bliver spurgt om, hvad han er stolt af ved Rusland, kommer svaret lige så prompte:

- Vores præsident. Af vores lands udenrigspolitik og vores våben og vores hær.

Den kritiske

Alexandr Belyayev tilhører oppositionen i Rusland, og han opfordrer til helt at boykotte valget. Video: Michael Rathje

Han er også 18 år og hedder ligeledes Aleksandr til fornavn, som så ophører ligheden, for Alexandr Belyayev er glødende Putin-modstander. Han er studerende i byen Tjeljabinsk og skal være valgobservatør for oppositionen på søndag.

- Jeg opfordrer til, at man boykotter valget, og til at man går med i vælgerstrejken, lyder det fra Alexandr Belyayev, som vil gøre alt for at undgå snyderi ved valget.  

Den fanatiske

Yelizaveta Chyornikh er stor fan af Putin og samler souvenirs med den russiske præsident. Video: Michael Rathje

Yelizaveta Chyornikh er 20 år, og hun er stor fan af Putin. I byen Yekaterinburg studerer hun jura, og hun viser stolt sit værelse frem, hvor plakater, bøger, magasiner og billeder af Putin pryder vægge, borde og reoler. Hun stemmer helt sikkert på Putin på søndag, fordi han har gjort så meget for Rusland:

- Ikke bare for vores folk, men også for andre lande. Han har undgået krige. Han har fået Krim til at vende tilbage til Rusland, siger hun. 

Yelizaveta Chyornikh mener, at Putin skal blive på posten for at gøre det færdigt, som han er begyndt på. For hun er ikke sikker på, at nogen af de andre kandidater kan gøre det.

Den resignerende

Stepa Polovnikov tror ikke hans stemme gør nogen forskel. Han vil bare gerne kunne leve af at være fotograf.

Endelig er der Stepa Polovnikov på 18 år, som også kommer fra Yekaterinburg. Han forsøger at ernære sig som fotograf. Han har ikke de store forventninger til det russiske præsidentvalg, hvor han ikke tror, at hans stemme - eller andres stemmer - vil gøre nogen forskel. 

- Jeg tror kun, at valget er til, for at de kan sige: "Se, valget er ærligt og fair", kommer det opgivende fra Stepa Polovnikov. 

Hun fortsætter:

- Jeg ønsker bare at beholde min kæreste, at blive professionel fotograf og at tjene nogle penge.