Udland

Hun gik undercover som russisk troll - og ser på Ruslands valg med stor sorg

En grå bygning i Sankt Petersborg er et fysisk bevis på russiske internet-trolls og falske nyheder. Ljudmila Savtjuk infiltrerede bygningen i 2015.

Det er en stor sorg for Ljudmila Savtjuk at se på sit land, som søndag går til valg.

Mens hun siger det, holder hun den ene hånd foran brystkassen. Smerten sidder billedligt talt i hjertet.

Det er også en stor sorg for hende at se på sit eget arbejde. At det ikke har gjort mere for at rokke ved den russiske bevidsthed.

Den grå bygning er en russisk troll-fabrik

I 2015 gik hun undercover som russisk troll, hvilket har landet hendes historie i en lang række internationale medier - fra amerikanske Washington Post til tyske Der Spiegel

Nu er hun i Danmark for at fortælle om sit arbejde med at afsløre dem. Det fortæller hun til TV 2, som møder hende efter et arrangement om russisk misinformation på Østerbro i København.

Trolling

Merriam-Websters ordbog definerer en troll som en person, der ophidser andre ved for eksempel at skrive provokerende, usande og/eller irrelevante ting på internettet. Engelsksprogede medier bruger betegnelsen 'russiske internet-trolls' om de mennesker i Rusland, der spreder falske historier på sociale medier. 

Bliver ofte oversat til internettrolde på dansk, men der er usikkerhed om, hvorvidt begrebet har noget med trolde at gøre. 

Oprindelsen kan også være fiskeribegrebet trolling, som går ud på at lokke og indfange fisk med liner, som trækkes efter en båd, der langsomt sejler fremad.

I en grå bygning i Sankt Petersborg med gardinerne trukket for vinduerne begyndte hun dengang i 2015 at arbejde for en virksomhed, som siden er blevet omtalt vidt og bredt af statsledere verden rundt.

Den synes ikke af meget. Den ligner en anonym betonbygning fra det 20. århundredes Rusland. 

Men den er et fysisk eksempel på det, man taler om, når man taler om falske nyheder med udspring i Rusland.

Faktisk er bygningen også nævnt i den omfattende anklage mod en række russere, som den tidligere FBI-chef Robert Mueller står bag. 13 ansatte i bygningen i gaden Savushkina omtales ved navns nævnelse af de amerikanske myndigheder for at have prøvet at påvirke det amerikanske valg.

I Rusland har mit arbejde ikke bragt store forbedringer eller ændringer. Jeg kan heller ikke sige, at der sættes pris på mit arbejde. Indtil nu har jeg kun oplevet chikane, smædekampagner og verbale angreb mod mig.

Ljudmila Savtjuk til TV 2

I bygningen bor de russiske trolls. I anklagen fra de amerikanske myndigheder nævnes den som noget af det første. Her er "flere hundrede" ansat til at begå "informationskrig" mod USA, lyder det

Danmarks forsvarsminister er rystet

Begrebet trolling stammer fra de tidligste dage på internettet. De såkaldte internet-trolls ville gøre alt for at afspore en debat eller chikanere andre brugere.

Men i dag er det også blevet et propagandaværktøj, som kan anvendes i kampen om at sprede information. Eller det modsatte, den såkaldte misinformation.

Rusland møder ofte kritik for at køre et statsfinansieret trolling-netværk, hvor man anslår, at tusindvis af russere er ansat til at sprede falske informationer om Vesten på sociale medier.

Facebook har for nyligt løftet sløret for, at en lang række konti tilknyttet Rusland forsøgte at sprede falske oplysninger i den amerikanske befolkning under det amerikanske valg.

Men hvor alvorligt er det egentlig?

Problemet tages faktisk så alvorligt, at EU har oprettet sit eget kontor til at informere befolkningen om russisk misinformation. Kontoret hedder East Stratcom. Da forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for nyligt besøgte kontoret, udtalte han efterfølgende til sit ministeriums hjemmeside:

- Vi ser i disse år, hvordan Rusland i stigende grad udbreder falske nyheder. Det er ærlig talt rystende, så det var meget relevant at se, hvordan EU aktivt modarbejder og dæmmer op for den slags. Misinformation og falske nyheder er en trussel mod sammenhængskraften i EU, som vi skal tage meget alvorligt og et problem, jeg som forsvarsminister er meget optaget af.

Til TV 2 sagde ministeren sidste år:

- Alt, hvad der foregår derovre, er jo styret og kontrolleret af staten. Men de har jo sådan et vidt forgrenet net af hackere og trolls, som kan blande sig på de sociale medier.

- Det er politisk styret af staten og altså i sidste ende Putin?, spurgte TV 2 dengang. 

- Ja, det er det, sagde Claus Hjort Frederiksen. 

Ljudmila lod som om, hun var en synsk kvinde

Det er ifølge Ljudmila Savtjuk rigtigt. Netop sådan en troll var hun undercover som i den grå bygning i Sankt Petersborg.

Her var hun ansat til at skrive på det populære sociale medie Livejournal under dække af at være en spåkone med brugernavnet Cantadora.

Hun fortæller, ligesom de amerikanske myndigheder, at flere hundrede personer arbejdede på troll-fabrikken, som var åben dag og nat. Der var både morgenvagter, dagvagter, aftenvagter og nattevagter.

Det vigtigste for en troll er at være så menneskelig som muligt

Ljudmila Savtjuk, aktivist og journalist

Nogle skrev kun på Facebook. Andre skrev på Twitter. Nogle kunne styre mange konti på en gang.

- Det vigtigste for en troll er at være så menneskelig som muligt. Det skal være svært at se, om det er en troll eller en rigtig person, forklarer Ljudmila Savtjuk.

Hun ser sig selv som en journalist, der ville berette om virkeligheden i en såkaldt trolling-fabrik, fortæller hun til TV 2. Hun er i Danmark for at fortælle om sit arbejde med at optrevle de mange russiske trolls. Et arbejde, som hun stadig bruger meget tid på med andre kollegaer.

- Mange af mine journalistkollegaer har forladt den professionelle journalistik for at blive en del af propagandamaskinen. Nu arbejder de for Kreml-loyale medier.

Medier og trolls skriver det samme

Opgaven består i at få propagandaen flettet ind i en personlig fortælling, siger hun. Hvis noget er populært på nyhedsdagsordenen, handler det for en troll om at få det flettet ind i en personlig, overbevisende beretning. Gerne en, der ser ned på Vesten.

- For eksempel kan en troll skrive: ”Jeg har hørt i nyhederne, at der et eller andet sted i EU er et homoseksuelt ægtepar, der endte med at dræbe hinanden”.

Så kan eksemplet bruges til at understrege, at alle i Vesten er perverse.

Nogle gange rejser de samme vandrehistorier ifølge Ljudmila Satjuk videre til spalterne i Kreml-loyale aviser eller i Kreml-loyale nyhedsudsendelser på de statslige kanaler.

Derfor er hun ikke selv i tvivl om, at programmet er koblet til de øverste lag i Rusland.

"Putins kok" kobles til den grå bygning

I Robert Muellers sigtelse af de 13 russere fra den grå bygning i Sankt Petersborg indgår også et interessant navn. Det er Jevgenij Prigosjin, som ifølge de amerikanske myndigheder står bag troll-fabrikken.

Han bliver også kaldt ’Putins kok’, da han er ejer af en enorm cateringvirksomhed, som blandt andet leverer mad til russiske militærkantiner og har leveret mad til gæster i Kreml.

Ljudmila Savtjuk og andre journalister i Rusland har ad flere omgange afsløret dokumenter, der kobler Prigosjin til troll-fabrikken.

- Og selv hvis man ikke har de dokumenter, så skal man bare se russisk tv eller kigge på vores internet. Så vil man se, at trolls og journalisterne på statsmedierne har samme agenda, siger hun.

"En kæmpe, kæmpe tragedie"

På spørgsmålet om, hvordan hun ser fremtiden for sit land, er hun ikke optimistisk. Hun siger, at mange højststående russere ved, at disse ting foregår. Men der sker ikke noget.

- Det er en kæmpe, kæmpe tragedie.

Jeg ser med stor sorg på det, der foregår i mit land

Ljudmila Savtjuk, aktivist og journalist

Vestlige mediers omtale af de falske nyheder fra de russiske trolls har heller ikke påvirket opbakningen til præsident Putin, som ser ud til at kunne fortsætte på posten efter valget søndag.

Ifølge det uafhængige meningsmålingsinstitut Levada bakker 81 procent af russerne i en nylig meningsmåling op om præsident Vladimir Putin som landets leder. 

Men aktivistgrupperinger gør også modstand mod præsidenten. Ljudmila Savtjuk fortæller, at flere af hendes journalistkollegaer har oplevet fysiske overfald i forbindelse med arbejdet med at afdække de russiske trolls. Og at det russiske politi vender det blinde øje til.

- Jeg ser med stor sorg på det, der foregår i mit land. Men jeg ser også med stor sorg på mit eget arbejde, for det har ikke resulteret i noget. Det har ikke bragt resultater med sig endnu.

Hun hæfter sig dog ved, at hendes arbejde har gjort den russiske befolkning opmærksom på falske nyheder, propaganda og trolling, men reaktionerne har været skuffende. Efter eget udsagn har hun fået anerkendelse fra russiske politikere og højtstående interessenter.

- Men jeg har ikke set handling fra dem. I Rusland har mit arbejde ikke bragt store forbedringer eller ændringer. Jeg kan heller ikke sige, at der sættes pris på mit arbejde. Indtil nu har jeg kun oplevet chikane, smædekampagner og verbale angreb mod mig.