Udland

Uffe Dreesen: Rusland vil svare igen - men lige nu griner de mest

Mens Storbritannien fortsætter sin skarpe retorik over for Rusland, barsler Rusland på et modsvar i sagen om den forgiftede eks-spion Sergej Skripal.

Det er ikke uden konsekvenser, når Storbritannien og USA i skarpe vendinger anklager Rusland for at stå bag sidste uges giftangreb mod eks-spionen Sergej Skripal.

Sådan lyder konklusionen fra TV 2s Ruslandskorrespondent Uffe Dreesen, som følger udviklingen i sagen fra Sankt Petersborg.

Onsdag optrappede den engelske premierminister Theresa May konflikten, da hun meldte ud, at 23 russiske diplomater skal være ude af landet, inden der er gået en uge, som direkte konsekvens af, at Rusland ikke mødte hendes krav om at komme med et "troværdigt svar" på anklagerne.

- Russerne går lige nu og pønser på, hvad de skal foretage sig som modsvar, og der kommer et modsvar, det har de sagt. Typisk vil det være noget, der svarer til den britiske udvisning. Så tager man 23 briter og udviser dem. Det er noget for noget. Tand for tand, siger Uffe Dreesen.

Selvom han ikke tror, at reaktionen fra Rusland kommer lige med det samme, så står det klart, at Rusland ikke har tænkt sig at vedkende sig noget ansvar for giftangrebet.

Rusland gør grin med sanktionerne

Russeren Sergej Skripal, som tidligere har været fængslet i Rusland, anklaget for at arbejde for den britiske efterretningstjeneste, er stadig i kritisk tilstand, efter han og hans datter blev fundet bevidstløse på en bænk i den sydengelske by Salisbury.

Hvad er Novitjok?

Novitjok er en potent gruppe af nervegifte i både flydende og pulverform, som blev udviklet af Sovjetunionen i 1970'erne og 1980'erne.

Som andre nervegifte blokerer den kommunikationen fra nerver til muskler. Dermed lammes en række kropsfunktioner, blandt andet hjerterytmen og åndedrætsfunktionen, hvilket i sidste ende fører til kvælning.

En udgave er angiveligt 5 til 10 gange mere giftig end nervegiften VX, der anses som en af de mest potente, der nogensinde er fremstillet. Symptomerne viser sig efter 30 sekunder til 2 minutter.

Kilde: BBC og Reuters.

Ifølge de britiske myndigheder var de begge blevet forgiftet med den russisk-udviklede nervegift Novichok.

Mens vestlige medier dækker sagen intenst, så er tonen meget anderledes i de russiske medier, som ikke beskæftiger sig synderligt med sagen, fortæller Uffe Dreesen.

- På mange måder gør man grin med sagen, siger han.

Onsdag stod talskvinden for det russiske udenrigsministerium, Maria Sakharov, frem og kaldte anklagerne mod Rusland for "det rene skidt".

- Jeg tror ikke, det er noget, der får myndighederne i Moskva til at ryste i bukserne, at Storbritannien udviser de her diplomater, siger Uffe Dreesen.

Udover udvisningen af diplomaterne har flere britiske ministre og kongefamilien valgt at boycotte VM i fodbold, som bliver afholdt i Rusland til sommer. Men i Rusland anses sanktionerne ikke som en stor sag, fortæller Ruslandskorrespondenten.

Hårde ord fra USA

Den lette tone er langt fra beskrivende for vestens reaktioner på giftangrebet.

Under et krisemøde i FN's sikkerhedsråd onsdag blev der ikke lagt fingre imellem, da USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, udtalte, at USA deler opfattelse med England og tror på, at Rusland står bag. Det er et direkte brud på internationale love.

- Hvis ikke vi handler øjeblikkeligt, så vil Salisbury ikke være det sidste sted, vi ser brug af kemiske våben, sagde hun i rådet.

- De kunne blive brugt her, i New York eller i byer i ethvert land, som sidder i dette råd.

De kritiske røster mod Rusland er også at finde blandt oppositionspartierne i Rusland, som kommenterer sagen op til valget til det russiske parlament på søndag den 18. marts.

- Oppositionslederen Aleksej Navalnyj, som ikke har fået lov at stille op til valget, har sagt, at dem, man burde ramme, var nogle af præsident Putins kumpaner. Nogle af de oligarker, der ejer fodboldhold, kæmpe lejligheder og har masse af penge gemt af vejen i Storbritannien. Der kunne man ramme noget, hvor det gjorde ondt og var tæt på systemet, siger Uffe Dreesen.