Udland

Tusindvis i desperat flugt - forlader Ghouta på krykker, bårer og i rullestole

Syriske regeringsstyrker har vundet kontrol over 70 procent af Ghouta-enklaven ved Damaskus.

Nogle blev fragtet på båre, andre kom ud på krykker og nogle i rullestole. 

TV 2s reporter Claus Borg Reinholdt fulgte torsdag en af de største masseflugter fra det østlige Ghouta ved Damaskus. 

Her har mere end 10.000 forladt området på en enkelt dag. 

- Det var en flygtningestrøm uden lige. Det er meget slemt. Det vi var vidne til i dag var desperation og kaos. Folk var trætte, tørstige, sårede og sultne - med børn på armene og de ejendele de lige kunne have med, siger Claus Borg Reinholdt.

Flugten fra landet sker samtidig med, at syriske regeringsstyrker har vundet kontrol over mere end to tredjedele af den oprørskontrollerede enklave.

1100 mennesker dræbt på tre uger

Det er hærens erklærede mål at vinde kontrol over den oprørsstyrede enklave ved at splitte den op i mindre dele, og regimet optrappede særligt kampene i enklaven fra slutningen af februar.

De seneste tre uger er 1100 mennesker blevet dræbt ved massive bombardementer og artilleriangreb.

Ifølge Claus Borg Reinholdt går de enkelte indbyggere ikke op i, hvor vidt Ghouta er kontrolleret af den ene eller anden part i Syriens langvarige borgerkrig.

- De er krigstrætte. Det eneste, de gerne vil have, er fred. Der var flere af de flygtninge, vi talte med fra det tidligere oprørskontrollerede område, der havde levet i kældre fordi bombardementerne havde været så massive på landjorden. Mange havde ikke fået bad i over 40 dage, der var spædbørn, der var sultne og tørstige, og samtidig skal man huske at kampene fortsatte ganske få hundrede meter fra, hvor de her flygtninge kom til. 

De syriske regeringsstyrker har erobret kontrol over halvdelen af det østlige Ghouta, hvor omkring 400.000 mennesker har været belejret siden 2013.

Flere medlemmer af FN's Sikkerhedsråd blev enige om en resolution, der krævede 30 dages våbenhvile i Syrien. Efter et par udsættelser af afstemningen om resolutionen blev medlemmerne enige om at stemme for, men den har ikke betydet meget i praksis for kampene er fortsat.

Angreb på Ghouta sket med støtte fra Rusland

FN's børneagentur fortæller til CNN, at de hjælper de flygtede familier ved tre lejre i Damaskus. Den civile masseflugt kommer kun timer efter reporter om intensiverede luftangreb over det østlige Ghouta. 

Angrebene er blevet udført med støtte fra den syriske præsident Bashar al-Assads tætte allierede Rusland.  

Ghouta er en forstad til Damaskus, og området ligger kun 10 kilometer fra hovedstaden. Derfor er det i styrets interesse at få det renset for oprørere. Distriktet har været under belejring i fem år af styrets soldater, der forsøger at udslette oprørerne med luftangreb, artilleri og angiveligt også med giftgas.