Udland

Det er verdens ulykkeligste land, men du hører sjældent om det

Verdens ulykkeligste land – og lykkeligste – er netop kåret af FN.

Det er sikkert ikke kommet som nogen overraskelse for burundierne, at de endnu engang er blevet udpeget til at være verdens mest ulykkelige folkeslag.

De har været der før, og der er ligesom ikke sket noget positivt, der har kunnet hive dem bare lidt op på listen over de 156 lande, der er blevet vurderet.

FN laver listen ud fra seks faktorer, der betyder noget for den enkeltes velbefindende. Det er indkomst, et forventet sundt liv, social støtte, frihed, tillid og gavmildhed. Og de ting har Burundi åbenbart ikke meget af.

Til gengæld er landet plaget af etniske udrensninger, borgerkrig og kupforsøg, korruption og en præsident, der fifler med det hele, så han kan blive siddende.

De er mere ulykkelige end dem i Syrien

Måske skulle man tro, at Syrien og dets syv år lange borgerkrig ville indtage bundplaceringen, men indbyggerne i Rwanda, Yemen, Tanzania, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik er alle mere ulykkelige end dem i Syrien.

Og de har oven i købet lige fået sig en ”eternal supreme guide”. Det betyder noget i retning af ”den evige øverste leder”.

Det er præsidenten, Pierre Nkurunziza, der af landets dominerende parti fik titlen forleden. Han er den klogeste, lyder forklaringen.

Folk oppe i partiet forsikrede dog om, at man ikke skulle tro, at der var noget Kim Il Sung - Nordkoreas tidligere diktator - over det.

Der har været politisk krise i landet, siden Nkurunziza 'vandt' en tredje periode som præsident i 2015. 1200 er døde i uroligheder efter valget, og flere end 400.000 er flygtet.

Tallene stammer fra Den internationale Forbryderdomstol, der har indledt en undersøgelse af præsidenten.

Af de godt 11 millioner indbyggere har cirka en halv million HIV/AIDS, ifølge WHO. Gennemsnitslevealderen for kvinder er 62,7 år og 59,2 år for mænd.

Borgerkrig i skyggen af folkedrabet i Rwanda

Præsident Trumps udtalelse om afrikanske shitholes – lortelande – havde ikke adresse til bestemte lande. Men Burundi kunne godt kvalificere sig til titlen.

Alle, der er ude over deres grønneste ungdom, kan huske folkemordet i nabolandet Rwanda, hvor cirka 800.000 blev slagtet i 1994. Det løb med overskrifterne, men faktisk foregik der noget lignende i Burundi, hvor en borgerkrig fra 1993 til 2006 krævede 300.000 mennesker livet. Det blev der ikke skrevet og fortalt så meget om.

Det er ikke mange turister, der lægger vejen forbi Burundi. I Lonely Planet-guiden kan man dog læse, ”at burundierne på trods af deres problemer besidder en livsglæde, der ikke kan undertrykkes, deres smil er lige så smittende som rytmen fra en trommeslager i Les Tambourinaires”.

Lykke er vigtigt for politik

Jeg har ikke selv været i Burundi, men jeg har mødt nogle af de mange flygtninge, der har forladt deres land med en bylt på hovedet for at henslæbe en tilværelse i en flygtningelejr i det nordlige Kenya. Der var ingen livsglæde og smittende smil.

Måske Lonely Planet-folkene skulle lægge vejen forbi Burundi igen og få justeret deres syn på sagen.

En af medforfatterne til FN-rapporten, Jeffrey D. Sachs, siger, at regeringer i stigende grad ser på begrebet lykke, når de fører politik. Altså, hvad kan vi gøre, som er med til at gøre folk lykkeligere?

I øvrigt er det FNs Internationale Lykkedag på tirsdag den 20. marts. Det er der nok kun et fåtal af burundierne, der ved, og de er nok også revnende ligeglade.