Theresa May vil udvise 23 russiske diplomater - ministre dropper VM i fodbold

Hverken den britiske kongefamilie eller nogle af regeringens ministre vil besøge VM i fodbold til sommer, siger May.

Den britiske premierminister, Theresa May, siger, at Storbritannien vil udvise 23 russiske diplomater inden for en uge.

Udmeldingen kommer på baggrund af et nervegiftangreb i den engelske by Salisbury den 4. marts, som de russiske myndigheder menes at stå bag.

Vil afmontere netværk af spioner

Storbritanniens premierminister siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Rusland har udvist "ulovlig brug af magt mod Storbritannien", og at landet "kun har sarkasme til overs for britiske spørgsmål vedrørende nervegiftangrebet".

Hun siger desuden, at der bliver "taget øjeblikkelig handling for at afmontere et spionnetværk", og at hun "ikke vil tolerere en trussel mod briters liv på britisk jord fra den russiske regering".

- I, der vil skade os, er ikke velkomne, siger Theresa May og fortæller, at alle bilaterale møder med Rusland vil blive aflyst.

Det er hverken robuste eller seriøse anklager, der rettes mod Rusland

Sergej Lavrov, Ruslands udenrigsminister

Lang række af tiltag

Den britiske premierminister meddeler samtidig, at mistænkte russere vil blive overvåget skarpt.

Storbritannien vil endvidere skærpe grænsekontrollen, så mistænkte fjendtlige udlændinge bliver afvist, overvåge og spore russere, der kommer til landet, og indefryse alle russiske aktiver i landet, der kan ses som en trussel.

Desuden kan der komme flere tiltag, hvis der kommer yderligere russiske provokationer, siger Theresa May.

Dyb bekymring blandt NATO-lande

USA, EU og NATO har udtrykt støtte til Storbritannien, efter May har sagt, at det er "meget sandsynligt", at Rusland stod bag angrebet på eks-spionen Sergej Skripal og hans datter med nervegiften Novichok, som blev udviklet af det sovjetiske militær.

Storbritanniens allierede i NATO opfordrer indtrængende Rusland til at svare på de spørgsmål, som den britiske regering har stillet efter episoden, skriver Reuters.

- Landene i NATO udtrykker dyb bekymring over en offensiv anvendelse af en nervegift på alliancens territorium for første gang siden oprettelsen i 1949, hedder det i en erklæring.

Lavrov: - Useriøse anklager

Tidligere på dagen har Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, blankt afvist, at landet skal have haft noget at gøre med forgiftningen af eks-spionen Sergej Skripal og dennes datter.

- Briterne forsøger skamløst at vildlede det internationale samfund, udtaler Lavrov og kalder desuden anklagerne mod Moskva for "useriøse".

- Det er hverken robuste eller seriøse anklager, der rettes mod Rusland, siger udenrigsministeren og tilføjer:

- Vi har ikke noget motiv til at angribe Skripal.

Hastemøde i Sikkerhedsrådet

Det britiske udenrigsministerium meddeler desuden, at det anmoder om et hasteindkaldt møde i FN's Sikkerhedsråd på baggrund af nervegiftangrebet på den tidligere russiske spion i den engelske by Salisbury.

- Der er indkaldt til hastemøde for at opdatere medlemslandene om nervegiftangrebet, lyder det.

I forbindelse med sin tale i det britiske parlament siger Theresa May også, at hverken medlemmer af den britiske kongefamilie eller nogle af regeringens ministre vil besøge VM i fodbold til sommer, der afholdes i Rusland.

Det sker som direkte konsekvens af episoden med den russiske eks-spion.

Theresa May vil udvise 23 russiske diplomater. Spørgsmålet er bare, om det har nogen afskrækkende effekt på russerne, siger Divya Das. Video: Rasmus Woo