Udland

Pizzakrig i Italien optrappes time for time

Italien oplever politisk kaos, men i disse dage er det noget helt andet, der får italienernes blod i kog.

Den berømte stjernekok og Masterchef-dommer Carlo Cracco har i sin restaurant i Milano lavet en meget personlig fortolkning af en pizza margherita.

Det har vakt stor harme især blandt napolitanerne.

Cracco har lavet en pizzabund af grovmel og kerner, så den - ifølge køkkenchefen selv - kan blive særligt sprød. Ovenpå har han lagt en tomatsovs med hele syltede tomater og rå skiver mozzarella. Og sidst, men ikke mindst, har han tilsat oregano i stedet for basilikum. 

Napolitanerne beder til byens skytshelgen

Hvor modig har man lov at være, når man har med så traditionsbundet en ret at gøre?

Napolitanerne, der lige inden jul kom på Unescos Verdensarvsliste for deres pizzakunst, er gået helt amok. Og Twitter og Facebook er ved at koge over.

Folk kræver, at kokken får frataget både sine Michelin-stjerner, sit italienske pas og sit kørekort. Napolitanerne beder til byens skytshelgen San Gennaro, hvilket er et utvetydigt bevis på sagens alvor.

Og advokaten Angelo Pisano, som er en af Napolis store personligheder, og som har skrevet en slags leksikon om pizzaen, er taget med en delegation til Milano for at protestere.

Carlo Cracco bør måske overveje sine fremtidige eksperimenter. Det er nemlig ikke første gang, han er kommet i stormvejr af lignende alvorlige grunde.

Støtte fra en uventet kant

For nogle år siden tilsatte han hvidløg til amatriciana-sugo, hvilket fik kommunen i Amatrice, hvor pastasovsen kommer fra, til at lægge sag an mod ham.

Der er ikke mange, der jubler over stjernekokkens pizza-kreativitet, men han har faktisk fået støtte fra en helt uventet kant.

Napolis ukronede pizzakonge, Gino Sorbillo, har forsvaret Craccos 'nyfortolkning' af en margherita.

Sorbillo var en af hovedpersonerne bag Unesco-hyldesten og er søn af Salvatore, som er 1 ud af 21 søskende, der alle er pizzabagere og opvokset i den legendariske gade Via dei Tribunali i centrum af den gamle bydel.

En skandale i skandalen 

Gino Sorbillo er ligesom Cracco vant til at optræde i tv og medlem af 'kendiskokkeklubben'. Han anklages nu for at vende sine egne rødder og traditioner ryggen af bare iver for at komme den berømte vip-ven til undsætning. Sorbillo har måttet forsvare sit forsvar både på de sociale medier og i morgen-tv, hvor han bliver ved at gentage:

- Jeg forsvarer retten til pizzafrihed!

Hans ellers tusindvis af fans, der plejer at like alle hans flotte pizzabilleder, raser nu for fuld udblæsning:

- Gino, du ender helt alene, hvis du ikke stopper nu.

- Hvad sker der for dig, Gino, hvordan kan du sige noget pænt om det misfoster af en designerpizza, som din ven har lavet?

- Gino Sorbillo, er berømmelsen ved at stige dig til hovedet?

Sagen handler i høj grad også om det evindelige slagsmål mellem syditalienere og norditalienere.

Napolitanerne er meget stolte af deres pizza og meget sure over at blive set ned på af folk fra nord. Derfor er der særligt meget på spil i denne krisesituation, som prikker til et konstant ulmende vulkanudbrud.