USA's nye udenrigsminister er en bombastisk hardliner og en loyal Trump-støtte

Han tilhører Tea Party-bevægelsen, og han har kaldt torturmetoden waterboarding "inden for lovens rammer." Her er Trumps nye mand.

Mike Pompeo er en alsidig mand med en imponerende karriere bag sig. Men først og fremmest er han en loyal Trump-støtte og en bombastisk politiker, der minder meget om præsidenten.

Sådan beskriver USA-analytiker Mirco Reimer-Elster den mand, der skal afløse Rex Tillerson som USA’s nye udenrigsminister.

- Spørgsmålet er, om han bliver en mini-Trump, eller om han bliver en type, der vil forsøge at bygge bro mellem Trump og resten af verden, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Mike Pompeo har ingen diplomatisk erfaring. Til gengæld er han en udenrigspolitisk hardliner med en klassisk konservativ holdning til, hvilken rolle USA skal spille i verden.

- Pompeo har den opfattelse, som er ret mainstream i konservative kredse, at USA er den uundværlige nation, og hvis ikke USA spiller en rolle i verden, så går verden rabundus, siger Mirco Reimer-Elster.

Ser verden som sort eller hvid

Før sin tid som CIA-chef var Mike Pompeo en af de skarpeste kritikere af den tidligere præsident Barack Obamas atomaftale med Iran.  

Han mener, at Iran-aftalen er dårlig og kun til Irans fordel. På det punkt er han enig med Trump.

Pompeo står også for en hård kurs over for Nordkorea, som Trump er blødt en smule op over for på det seneste, hvor han har åbnet for forhandlinger.   

- Pompeo har modereret sine tidligere holdninger lidt, men han lagde ud med at mene, at man skulle gå efter et regimeskifte, altså simpelthen vælte regeringen, siger Mirco Reimer-Elster.

Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: Leah Millis / Ritzau Scanpix

Mike Pompeo går fra at være øverste chef for den amerikanske efterretningstjeneste CIA til at skulle tegne USA's udenrigspolitik.

Indtrykket af en hardliner, der er kampklar og kompromisløs i sine udtalelser, går igen i mange beskrivelser af ham.

- Pompeo har en benhård tilgang til udenrigspolitikken, hvor verden enten er sort eller hvid. Det er meget lig den måde, som Trump selv anskuer verden på, har Ilan Goldenberg, forsker ved Center for a New American Security, tidligere sagt om Mike Pompeo i et interview med nyhedsbureauet Bloomberg.

Briefinger uden unødigt mange nuancer

54-årige Mike Pompeo er republikaner og tidligere medlem af Repræsentanters Hus for Kansas. Han tilhører Det Republikanske Partis stærkt konservative Tea Party-fløj.

Han er tidligere officer i hæren og uddannet fra det prestigefulde militærakademi West Point som den bedste i sin årgang. Pompeo forlod hæren efter fem års tjeneste - uden at have været udsendt i kamp - til fordel for et jurastudium på Harvard.

Siden grundlagde Mike Pompeo ifølge nyhedsbureauet AFP sin egen virksomhed i Wichita, Kansas. Han blev i 2010 valgt ind i Repræsentanternes Hus med blandt andet pengestærke støtter i olieindustrien.

Mike Pompeo går fra at være øverste chef for den amerikanske efterretningstjeneste CIA til at være USA's næste udenrigsminister. Video: Emil Færch

I januar 2017 blev Mike Pompeo taget i ed som chef for CIA. Her har han arbejdet sig op som en del af præsidentens inderkreds. Blandt andet har Pompeo ofte personligt taget sig af de daglige briefinger fra CIA til Trump.

Og Trump kan godt lide den måde, Pompeo har håndteret de briefinger på, fortæller TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Pompeo taler lige ud af posen. Han bruger ikke akademiske termer. Han bruger heller ikke unødigt mange nuancer, siger han.

Har forsvaret tortur

Mike Pompeo har ifølge det britiske medie BBC tidligere forsvaret sikkerhedstjenesten NSA's systematiske overvågning af data og er imod lukning af fangelejren på den amerikanske militærbase på Guantánamo.

Han sagde efter et besøg i Guantánamo, at nogle indsatte, som sultestrejkede, så ud til at have taget på i vægt.

Og i 2014 forsvarede han ifølge BBC dokumenteret brug af tortur i CIA med udtalelsen:

- Disse mænd og kvinder er ikke torturbødler, de er patrioter.

Pompeo har i den forbindelse også gjort sig bemærket ved at omtale brugen af den kontroversielle torturmetode waterboarding som "inden for lovens rammer."

Sådan får han succes

Mike Pompeo kan først formelt tiltræde jobbet som udenrigsminister, når han har været igennem en godkendelseshøring i Senatets udenrigsudvalg. 

Udvalgets republikanske formand, Bob Corker, siger tirsdag ifølge tv-stationen MSNBC, at han forventer, at godkendelsen kan gå hurtigt igennem.

Sker det, så får USA ifølge Mirco Reimer-Elster snart et markant skifte til højre på udenrigsministerposten i forhold til forgængeren. Men det er også en mand, der kan vise sig måske at minde for meget om præsidenten for sit eget bedste.

- De får en loyal Trump-støtte, der kommer til at lægge meget mere på kurs med sin chef. Men dilemmaet mellem de to kan blive, at Pompeo kan ende i en situation, hvor han overstråler sin chef, hvis han bliver for bombastisk. Og det ved vi af erfaring, at det kan Trump ikke lide, siger Mirco Reimer-Elster.

Opskriften på succes for Pompeo bliver derfor ifølge USA-analytikeren:

- Han skal være bombastisk, men uden at stjæle overskrifterne fra Trump. Så kommer han til at udfylde sit job stort set perfekt.