Udland

Trump besøgte den mexicanske grænse for at udvælge sin mur

Den var central i hans valgkamp - nu har Donald Trump besøgt prototyperne på det, som kan blive en ny mur mellem Mexico og USA.

Murene er ni meter høje, og der er otte af dem.

Der er blandt andet en i beton, en i stål, en blå og en gennemsigtig. Fælles for dem er, at de er prototyper på den amerikanske præsident Donald Trumps hjertebarn – den, med hans ord, ’store og smukke’ grænsemur til Mexico.

Selvom de seks entreprenører har haft deres bud på muren klar siden oktober, var det tirsdag første gang, præsidenten så dem med egne øjne.

Her besøgte han grænsen for - som han selv udtrykte det - at udvælge "den helt rigtige".

- Muren vil redde tusinder af liv, og den vil spare skatteyderne flere 100 milliarder dollars ved at reducere kriminalitet, narkosmugling, velfærdsvindel, og den vil redde skoler og hospitaler for ekstra byrder, lød det fra præsidenten, da han talte for pressen foran prototyperne.

Mexico betaler ikke en peso

Muren var central i præsidentens valgkamp i 2016.

- Jeg vil bygge en storslået mur, og jeg får Mexico til at betale for den, sagde den amerikanske præsident Donald Trump, da han annoncerede sit præsidentkandidatur.

Men Mexico afviser at betale en eneste peso til projektet.

Trump-administrationen anmodede derfor i starten af året den amerikanske kongres om knap 18 milliarder dollars over de næste 10 år til at finansiere byggeriet. 

Men det afviste kongressen. 

Nu hævder præsidenten i stedet, at muren vil betale sig selv. 

- Ifølge Center for Immigration vil grænsemuren til 18 milliarder dollars betale for sig selv ved at begrænse importen af kriminalitet, narkotika og ulovlige immigranter, som har planer om at rejse til landet, skrev han tirsdag på Twitter. 

En mur til Mexico er ikke nyt

Selvom Donald Trump præsenterede muren som noget nyt under valgkampen, så er det ingen ny ide med en skillelinje mellem USA og Mexico.

I dag er der allerede et hegn i ét, to eller tre lag på 1100 kilometer af den i alt 3145 kilometer lange grænse.

Ved grænsen i San Diego, hvor prototyperne er står, er der to hegn. Det ene er cirka tre meter højt og er bygget i stålplader fra Vietnam-krigen. Det er det, der står tættest ved den mexicanske side af grænsen.

Det andet er et hegn bygget i stål, der står på den amerikanske side – det er fyldt med huller fra de gange, hvor det er lykkedes illegale immigranter at klatre over det mexicanske hegn og bore sig igennem det amerikanske.

- Det er ret nemt og kræver kun en almindelig økse eller sav, fortalte Vincent Pirro, der er grænsevagt hos San Diego Grænsepoliti, da TV 2 besøgte prototyperne i oktober.

Donald Trump og regeringens plan er at opføre 505 kilometer ny mur og styrke 651 kilometer af det eksisterende hegn.

Selvom der stadig er lange udsigter til, at det sker, så kan amerikanerne være sikre på, at muren nok skal blive opført. Det forsikrede Det Hvide Hus’ talskvinde, Sarah Huckabee Sanders, mandag.

- Præsidenten førte kampagne med det, han talte ihærdigt om det. Han er præsidenten, og det her vil han ikke bakke ud af.

- Han vil blive ved med at presse på for at få det ført igennem, sagde hun.

Første besøg i Californien

Det var tirsdag første gang, siden Donald Trump blev valgt som præsident, at han besøgte Californien. Det er en af de stater, hvor han er mindst populær. Under præsidentvalget i 2016 tabte han med fire millioner stemmer til Hillary Clinton.

Besøget blev heller ikke brugt til at forbedre forholdet til delstaten – tværtimod.

I sin tale ved grænsen udtrykte han sin kritik af delstaten, hvis politik han mener, er for lempelig over for illegale immigranter. 

- Californiens politik sætter hele landets sikkerhed i fare. De er de kriminelles bedste venner, lød det fra Donald Trump.

Efter besøget ved muren mødtes han med marinesoldater i San Diego, hvorefter han deltog i en velgørenhedsmiddag i Los Angeles, før han igen forlader delstaten onsdag.

Vel at mærke uden at have mødtes med nogen af Californiens politikere.