Udland

Tillerson var ikke orienteret om fyring: - Sådan er vilkårene hos Trump, siger Steinmetz

Rex Tillerson blev ikke orienteret om sin egen fyring af præsident Trump.

Udenrigsminister Rex Tillerson er den seneste i rækken af topfolk, der forlader præsident Donald Trumps administration.

Tillerson blev fyret af Trump efter en række uenigheder, men selvom han bestred en af de mest magtfulde regeringsposter, måtte han høre nyheden fra andre og har stadig ikke fået en forklaring af præsidenten selv.

- Sådan er arbejdsmarkedspolitikken i Det Hvide Hus, fastslår TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

Han henviser især til fyringen af FBI-direktør James Comey, der måtte læse nyheden på en tv-skærm, mens han var i gang med et foredrag.

Flere sammenstød

Selve fyringen kommer imidlertid ikke helt bag på Jesper Steinmetz. Der har været flere sammenstød mellem Trump og Tillerson på vigtige områder som atomaftalen med Iran og klimaaftalen fra Paris - begge aftaler er Tillerson glad for, mens Trump vil rive dem i stykker.

- Der har været optræk til det her i et par måneder, siger Jesper Steinmetz.

Det seneste eksempel handler om Nordkorea. Tillerson sagde for nylig, at der ikke var planer om et møde mellem Trump og Nordkoreas Kim Jong-un. Få timer senere meldte Trump ud, at de to lederes skal mødes.

- Tillerson har helt klart ikke været med i kommunikationen. På den måde giver det god mening, at han ikke længere skal være med på holdet.

Rygterne om en eventuel fyring af Tillerson begyndte først at florere i oktober sidste år, da CNN kunne fortælle, at Tillerson havde omtalt Trump som en 'moron'.

Får en loyal mand i rollen

Donald Trump forklarede på et pressemøde foran Det Hvide Hus tirsdag eftermiddag dansk tid, at han har et fint forhold til Rex Tillerson, men at de to har været for uenige på centrale punkter. Og i erstatningen Mike Pompeo vil Trump få en mand, der er lettere at håndtere, mener Jesper Steinmetz.

- Pompeo vil være mere loyal. Han har fra dag ét været en mand, som Trump kunne med.

Mike Pompeo har i sin rolle som leder af CIA stået for daglige briefings af Trump omkring sikkerhedspolitik, og her har han gjort et godt indtryk på præsidenten.

- Trump kan godt lide den måde, han taler på. Han bruger ikke akademiske termer eller for mange nuancer. Han kommer med sine pointer, og det er sådan, Trump gerne vil holde møder, siger Jesper Steinmetz.

Trump siger selv på sit pressemøde, at Pompeo er et "fantastisk intellekt".

- Han har en fremragende energi, vi er altid på bølgelænge. Forholdet har været virkelig godt. Han har jeg brug for som udenrigsminister, sagde Trump.

Pompeos hidtidige rolle som CIA-leder bliver overtaget af Gina Haspel, der bliver den første kvindelige leder af efterretningstjenesten.

Trump har erstattet udenrigsminister Rex Tillerson med CIA-leder Mike Pompeo. Video: Esben Christensen