Udland

Rusland nægter at stå bag britisk giftangreb: Det er njet, njet og njet

Vladimir Putin blev mandag spurgt direkte, om Rusland står bag forgiftningen af en Sergej Skripal og Yulia Skripal.

En tidligere dobbeltagent og hans datter kollapsede på en bænk i byen Salisbury. Forsøgt dræbt med den dødsensfarlige russiske nervegift Novichok.

Og det er højst sandsynligt, at Rusland står bag.

Det sagde premierminister Theresa May mandag i det britiske parlament efter et krisemøde om Sergej Skripal og hans 33-årige datter, der har været indlagt i kritisk tilstand, siden de blev fundet bevidstløse den 4. marts.

Da den russiske præsident, Vladimir Putin, mandag besøgte et gartneri, blev han af en BBC-journalist spurgt direkte, om Rusland står bag forgiftningen af Sergej Skripal.

Til det svarede den russiske præsident:

- Hør her. Det her handler om landbrug. Som du kan se, er vores mål at skabe levevilkår for folk. Og du taler om en tragedie. Kom til bunds i tingene der først, så kan vi diskutere det.

Fantasifulde forklaringer

Anklagerne fra Storbritannien bliver dog også afvist i mere direkte vendinger fra andre sider i Rusland.

En talskvinde for det russisk udenrigsministerium har kaldt Mays udtalelser for et mediecirkus.

Samtidig har russisk tv frembragt en teori om, at det hele kunne være et amerikansk plot for at skade russerne.

- Så der er mange fantasifulde forklaringer på det, der er sket. Men generelt en afvisning. Det er njet, njet og njet fra russisk side. Det er ikke dem, der står bag, det er briterne, der må have et problem, siden de nu begynder at beskylde russerne, fortæller TV 2s korrespondent i Rusland Uffe Dreesen.

En talskvinde for det russisk udenrigsministerium har kaldt Mays udtalelser for et medeicirkus. Video: Emil Færch

Opbakning fra USA og opposition

Det Hvide Hus i USA reagerede også mandag med fordømmelse, og talskvinde Sarah Sanders sagde, at ”angrebet var hæmningsløst, uovervejet og uansvarligt”.

Men hun ville ikke forholde sig til, om Rusland står bag.

- Lige nu holder vi med vores britiske allierede. De er vist ved at undersøge nogle af detaljerne omkring det. Vi vil fortsat samarbejde med UK, og vi står sammen med dem under forløbet, sagde hun til det spørgsmål.

Mens amerikanerne støtter briterne, så ser det også ud til, at premierminister Theresa May hjemme i Storbritannien har bred opbakning til sin hårde kurs over for Rusland, fortæller TV 2s korrespondent i London Divya Das.

- Oppositionsleder Jeremy Corbyn tog sig den frihed i dag ikke at støtte Theresa May 100 procent i det, hun sagde. Og det fik han hug for internt i sit eget parti. Så det ser ud som om, at hun har ikke blot sit eget parti, men også store dele af oppositionspartiet Labour bag sig i Parlamentet.