Udland

49 dræbt i flystyrt - fløj ind på landingsbane i gal retning

Flyet cirkulerede flere gange over lufthavnen, før det påbegyndte landingen.

- Jeg gentager: Vend!

Sådan lød det over flyets radio, kort tid før piloten, tre besætningsmedlemmer og 67 passagerer forulykkede i Nepal mandag. Sekunder senere blev fire brandbiler kaldt ind på landingsbanen.

Politiet har tirsdag opdateret dødstallet og har oplyst, at 49 personer er bekræftet omkommet i ulykken, mens 22 er kvæstede.

Landede i den forkerte retning

Flyselskabet US-Bangla Airlines, som ejer det forulykkede fly, har til tv-stationen Somoy TV i Bangladesh fortalt, at flyet cirkulerede over lufthavnen i Katmandu to gange, mens det ventede på godkendelse til at lande.

Samtalen mellem piloten og kontroltårnet viser ifølge nyhedsbureauet AP, at der var tydelig forvirring fra pilotens side om, hvorvidt han skulle flyve ind på landingsbanen fra syd eller nord.

Trods den direkte melding fra kontroltårnet om at piloten skulle vende flyet, fortæller direktøren for lufthavnen, at flyet landede i den forkerte retning.

- Tårnet spurgte gentagne gange piloten, om han var okay. Svaret var ’ja’, siger direktøren.

Igangsætter efterforskning

Flere vidner så flyet styrte ned. De har alle bemærket, at det fløj meget lavt. 

- Jeg troede, det ville flyve ind i bjergene, siger et vidne til ulykken, Amanda Summers, til AP.

Et andet vidne, Nitin Keyal, fortæller, at flyet landede lige ved siden af landingsbanen, hvorefter det gik i stykker og brød i flammer på en fodboldbane.

Lufthavnen i Katmandu har før været scenen for flere dødelige flyulykker. 19 personer forulykkede for eksempel i september 2012, da de var på vej til Mount Everest.

Efter mandagens ulykke har regeringen ifølge AP sat gang i en efterforskning, der skal klarlægge årsagen til flystyrtet og forhindre lignende uheld i at ske igen.